Nyheter

Vin till årets första grillkväll

Rekordbilligt bra rödvin och en bubblig aperitif finns bland veckans vintips. Och kanske är det dags för årets första grillkväll? Vinet finns här!
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010

Vitt torrt, friskt, fruktigt, lätt

27004. Foot of Africa Chenin Blanc . Western Cape, Sydafrika. 62 kr.

Det är fantastiskt vilken utveckling det har blivit på de sydafrikanska vinerna! Det var inte så länge sedan blockaden gjorde att det inte fanns en enda flaska därifrån på de svenska systemhyllorna. Det här vinet är ett klart fynd, lätt, friskt, fruktigt och perfekt som en aperitif eller till skaldjursfrossan.

Vitt torrt, äppligt

5585. Petit Chablis. Petit Chablis, Frankrike. 109 kr.

Chablis är inte precis känt för billiga viner, men detta är ett undantag. Tänk att få en så fin Chablis för 109 kronor! Det är en typisk Chablis med massor av gröna äpplen, citrus och mineral – och befriande fri från ekfatstoner! En lätt fiskrätt och kvällen är räddad!

Rött, lätt, fruktigt

22981. Monterosso. Italien, 49 kr.

49 spänn för ett så bra vin, billigare kan det inte bli. Det är klart, något vin av jättekvalitet är det inte – men vad begär du för det priset? Det här är ett opretentiöst vin, som passar till en pastarätt, en kycklingsallad eller en grönsaksrätt. Druvan är Sangiovese, vilket betyder körsbärston på vinet.

Rött, smakrikt, medelfylligt

2066. Jacobs Creek Shiraz Cabernet . South Eastern Australia, Australien, 69 kr.

Det här vinet finns också på halvflaska för 43 kr och i 25 ml flaska för 28 kr – praktiskt! Jacobs Creek tillhör numera standardsortimentet när man inte vet riktigt vilket vin man skall välja till grillkvällen. Det har ordentligt med fat och mörka bär i tonen och till den grillade karrékotletten sitter det som en smäck!

Lite bubbel som aperitif?

7688. Louis Bouillot Crèmant Bourgogne Brut. Bourgogne, Frankrike. 99 kr.

Allt mousserande vin är inte champagne. Det här vinet är tillverkat i Bourgogne och franska bubbel utanför Champagne kallas regelmässigt för Crèmant, så även detta. Vinet är gjort på Bourgognedruvorna (eller Champagnedruvorna om du så vill) Chardonnay och Pinot Noir. Dessutom har man lagt till en skvätt Aligoté och Gamay.

Bengt I. Johansson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.