Nyheter

Två vita, två röda och ett starkvin som passar till stiltonosten

Bland veckans tips finns två viner från Allesverloren. Ett som har fått utmärkelsen årets ”Gyllene glas” av tidningen Allt om Mat och ett som passar till stiltonost.
Nyheter • Publicerad 20 december 2010

Vitt, prisvärt

7218. Dr L Riesling. Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 79 kr.

Ett av Bolagets mest prisvärda viner över huvud taget och absolut när det gäller halvtorra viner. Det är riktigt gott om det serveras väl kylt och då passar det som sällskapsvin, till kryddstark mat eller till salta skaldjur. Det har en tydlig ton av citrus, honung och tropisk frukt.

Vitt, friskt

28006. Neethlingshof Sauvignon Blanc. Stellenbosch, Sydafrika. 79 kr.

Till en syrlig getost finns det inga bättre viner än de som är gjorda på Sauvignon Blanc. Ringla gärna lite flytande blomsterhonung över, så blir det ännu bättre. Det här vinet har inslag av krusbär, nässlor, kiwi och svartavinbärsblad och det är riktigt gott!

Rött, kryddigt

12002. Allesverloren, Tinta Barocca. Swartland, Sydafrika. 114 kr.

Allesverloren har fått utmärkelsen årets ”Gyllene glas” av tidningen Allt om Mat. Den här versionen är gjord på portvinsdruvan Tinta Barocca. Det ger en smak av lakrits, mörka plommon och bigarråer. Ett mycket bra vin, möjligen lite för alkoholstarkt.

Rött, smakrikt fynd

2179. Vergelegen, Cabernet Sauvignon Merlot. Stellenbosch, Sydafrika. 109 kr.

Vergelegen är en av de bästa producenterna i Sydafrika. Detta är ett mycket bra vin, som passar som till rätter av lamm- och nötkött. Det har tydlig druvkaraktär med inslag av svarta vinbär, choklad och lakrits. Ett fyndvin!

Starkvin till ost

12109. Allesverloren Fine Old Vintage. Swartland, Sydafrika. 139 kr.

Av en tillfällighet blir det två viner från Allesverloren. Jag vill nämligen gärna få med ett tips som passar till stiltonost, om du har den på julbordet. Detta är ett utmärkt alternativ till portvin. Det passar också till nötter och chokladdesserter.

Bengt I Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.