Nyheter

Sydafrikanskt med tydlig karaktär

Paul Cluver Sauvignon Blanc 2009 är utmärkt som aperitif och smakar bra till mjuka getostar eller skaldjur.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Vitt, friskt

2038. Paul Cluver Sauvignon Blanc 2009. Elgin, Sydafrika. 95 kr.

Få vita viner är så tydliga i sin karaktär, som de som är gjorda på Sauvignon Blanc. Det är nästan alltid nässlor, krusbär och svartavinbärsblad i doft och smak. Jag gillar det, särskilt till mjuka getostar eller skaldjur. Men det är också utmärkt som aperitif.

Vitt, fruktigt

2478. Zecci Classico 2008. Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien. 109 kr.

Grillsäsongen är väl över, kanske. Men man kan ju grilla i ugnen, fisk till exempel och då är detta ett bra vin att ta till. Jag också tänka mig att en grillad kyckling går bra till det här vinet. Det är smörigt, med vanilj, tropisk frukt och apelsin i karaktären.

Rött, mustigt, fatigt

2011. Côtes-du-Rhône. Côtes-du-Rhône, Frankrike. 99 kr.

Vinet är gjort av en av de allra bästa producenterna i norra Rhône, E. Guigal. Detta är ett av deras billiga viner, och det är ett fynd. Doft och smak är kryddiga med inslag av charkuterier, mörka bär, lagerblad och örter. Passar till kraftiga köttgrytor.

Rött, fruktigt

6276. Rosso di Valentina 2006. Rosso di Valentina, Italien. 99 kr.

Druvorna i det här vinet (Touriga Naçional och Tinta Roriz) används också vid framställning av portvin. Det borgar för ett smakrikt och fylligt vin, som passar till kötträtter på nöt och vilt. Vinet har en ton av mörka plommon, björnbär, kaffe och mörk choklad.

Prisvärt bubbel

7867. Palmer Millésime Brut. Champagne, Frankrike. 267 kr.

Detta är en av Bolagets mest prisvärda champagner. Fnns också som magnum (1,5 liter) för 639 kr. Doften är brödig med inslag av gul frukt, choklad och citrus. Ett vin för eleganta fiskrätter, t.ex. sjötunga Walewska, men passar också som aperitif.

Bengt I Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.