Nyheter

Petit Chablis – perfekt val till ostron

Ett vitt fynd till fisken eller ett kraftig rött till köttet. Här är veckans tips.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2010

Vitt, torrt, fruktigt

5588. Petit Chablis Domaine Sainte Claire. Petit Chablis, Frankrike. 99 kr.

Det fanns en Petit Chablis även i förra veckans tips. Men jag tänkte att du skulle får prova dem mot varandra. Det här vinet är perfekt till skaldjur – gärna ostron om du är på det humöret. Annars brukar ostron och Chablis göra att man blir på det humöret – om man säger så, typ!

Vitt, torrt, fatigt fynd

6023. Penfolds Thomas Hyland Chardonnay. Adelaide, Australien. 109 kr.

Thomas Hyland tog över Penfolds efter sin svärfar Christoffer Rawson Penfold. Det finns båda vita och röda Penfoldsviner som bär Thomas Hylands namn och de är alla synnerligen prisvärda – detta är t.o.m. ett fynd. Jag skulle använda det till tamfågel, ljust kött eller en kraftig fiskrätt.

Rött, kryddigt, örtigt

7126. Montepulciano d’Abruzzo Bianchi. Montepulciano d’Abruzzo. Italien. 61 kr.

Om du söker ett vin till vegetariska rätter, så är detta ett bra vin. Det passar också till lätta pastarätter eller till rätter på ljust kött. Druvorna är Montepulciano, med en tioprocentig inblandning av Cabernet Sauvignon. Det gör att vinet får en ton av körsbär, lakrits och färska örter.

Rött, fylligt, stramt

2705. Brolio. Chianti Classico, Italien. 115 kr.

Det var ett tag sidan vi rekommenderade ett riktigt kraftig rött vin. Tillverkare är kvalitetsproducenten Barone Ricasoli, som också gör ett av de bästa boxvinerna på Bolaget. Brolio är ett Chiantivin och är därför gjort på druvan Sangiovese. Vinet finns också på halvflaska för 69 kr. Passar som grillvin eller till kraftiga kötträtter.

Bengt I Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.