Annons
Nyheter

”Smärtan är som vid tarmvred”

Marianne Reinthal har behandlat tusentals kolikbarn med akupunktur: – Är det etiskt försvarbart att låta en patientgrupp ha obehandlad smärta i månader? Vad är det för människosyn?
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2011

Marianne Reinthal är sjuksköterska och barnmorska och drev egen akupunkturmottagning när hon fick frågan om hon inte kunde ge akupunktur mot kolik.

Men då inga vetenskapliga studier fanns, var det inte tillåtet. I stället fick Marianne Reinthal möjlighet att göra en första studie. Sedan dess har hon deltagit i fler studier. För bara några veckor sedan publicerades en studie på 900 barn med koliksymptom, som visar att 98 procent av barnen blir bättre av akupunktur.

Annons

– De har en överaktivitet i tarmen som ger kramp, och gaser och bajs kommer inte fram. Smärtan är som vid tarmvred eller blindtarmsinflammation hos en vuxen, säger hon.

Men allt skrik beror inte på kolik. Marianne Reinthal går noggrant igenom nya patienter, så att det verkligen är magsmärta som gör att barnen skriker.

För några år sedan anmäldes hennes verksamhet till socialstyrelsen, vilket ledde till att hon granskades och godkändes. Men hon ifrågasätts fortfarande inom den traditionella vården.

– Det finns en konservatism inom svensk sjukvård. Jag har föreläst på kongresser med vårdpersonal från många europeiska länder som Danmark, Norge, England och Tyskland, och där är intresset mycket större.

Kolik – symptom och behandling

Marianne Reinthal använder begreppet kolik som beteckning på ett barn med magsmärta. Andra orsaker till skrik behandlar hon inte.

Symptom på kolik är skrik och smärtbeteende där barnet drar upp benen mot magen, blir spänd i kroppen, kniper ihop ögonen och blir röda i ansiktet.

Dessutom är magen utspänd av gaser, avföringen kommer ofta och är gulgrön, tunn och illaluktande. Barnen har lite saliv i munnen och svårt att rapa.

Akupunkturbehandling sker med en nål i vardera tumvecket. Ungefär sex behandlingar under lika många dagar är normalt.

Mamman sätts på diet där allt som kan oroa barnets mage tas bort. Efter akupunkturbehandlingen får mamman prova nya födoämnen, en sak i taget, för att kunna se om barnet besväras av något.

Barnet bör inte matas för ofta, helst inte oftare än varannan eller var tredje timme, så att magen hinner hämta sig efter varje måltid.

Kolik har traditionellt använts som benämning på spädbarn som över huvud taget skriker mycket och utan synbar förklaring. Ett barn som skriker tre timmar om dagen minst tre dagar i veckan har då ansetts vara ett kolikbarn.

Källa: Marianne Reinthal samt 1177.se.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons