Annons
Nyheter

Kärleken prövas när det blir höst

Semestern blir inte alltid en romantisk dröm – i stället kan ledigheten få relationsproblemen att komma upp till ytan. Och så kommer hösten och vardagen och lägger sig som en grå filt över förhållandet. Men det finns hjälp att få.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2011

– Här kan man få en helt annan dialog än hemma i köket, säger Anna Enlund Gabre, familjerådgivare på St Lukas i Borås.

Efter ett slitsamt och tjafsigt år är semestern det enda hoppet – bara den kommer ska allting ordna sig och bli bra. Men en dålig relation fixar sig inte själv, bara för att man är ledig från jobbet.

Annons

– Ofta är det fullt ös under året, med barn och jobb och aktiviteter, och man hinner kanske varken prata eller känna efter. Men på semestern blir det stilla, och det som inte har varit bra blir synligt på ett helt annat sätt, säger Gerd Börgeson, även hon på St Lukas.

Hon och Anna Enlund Gabre möter båda par med olika typer av trassel i relationen.

En del har redan bestämt sig för att gå skilda vägar, men vill göra separationen så bra som möjligt. Andra vill lära sig samarbeta i den nya styvfamiljen. Men det vanligaste är att paren kommer därför att de vill ha hjälp att få sitt förhållande att fungera.

För många blir det lättare att diskutera tillsammans med en utomstående. Inför en familjerådgivare som man inte alls känner behöver man inte försköna eller försvara sig. Med familj och vänner kan det vara svårt att prata om relationsproblem.

– Ibland önskar jag att paren hade kommit tidigare. När man väl söker hjälp har det ofta hunnit gå ganska långt, säger Anna Enlund Gabre.

Hon jämför med att äga en bil. De flesta bilägare tankar, tvättar, kollar oljan och åker till besiktningen. Relationen med den man älskar får inte alltid samma omsorg.

– Man tar för mycket för givet. Vi tror att relationen ska klara sig själv, men det gör den inte.

Men som utomstående kan familjerådgivarna hjälpa paren att få perspektiv på hur de samspelar och samtalar, och att förstå både de egna och partnerns reaktioner.

– Om man förstår varför den andra parten reagerar som den gör, kan man hjälpa varandra och undvika att negativa spiraler accelererar.

En annan nyckel är att försöka uttrycka sina egna behov, säga vad man faktiskt vill, i stället för att anklaga.

Annons

– Det är väldigt stor skillnad på att säga ”jag känner mig ensam, jag vill att vi gör något tillsammans”, jämfört med ”måste du alltid sitta vid teven”. Det ligger ofta mycket längtan i det där som formuleras som tjat eller gnäll, säger Gerd Börgeson.

Besökarna är i olika åldrar och i olika livssituationer, men många är barnfamiljer. För de flesta är det självklart att barnen kommer i första hand – men det kan också leda till att parrelationen kommer för långt ner på prioriteringslistan.

– Jag brukar uppmana paren att vara lite sunt egoistiska. Det måste vara tillåtet att ta sig tid, både för sig själv som individ och för båda som par, säger Gerd Börgeson.

Och även om familjerådgivarna sällan talar om för paren vad de ska göra, är just tid något som återkommer i deras goda råd. En relation behöver få tid för att må bra.

– Uppgradera vardagen och försök göra något bra av den. Man kan inte vänta med att ta hand om relationen tills man åker på semester. De där semesterveckorna är ju bara en droppe i det stora årshavet.

Alla förhållanden räddas inte av familjerådgivning – kanske var det inte ens målet när man sökte hjälp.

– Jag upplever att vi kan göra det lättare, och hjälpa paren att kommunicera i sin relation antingen de går ihop eller isär. Hur det än blir har paren fått med sig någon ny infallsvinkel som de kan ha nytta av, säger Gerd Börgeson.

Råd från rådgivare:

Prioritera relationen. Göm er inte bakom att det aldrig finns tid.

Gör mer av det som fungerar, som ni mår bra av och som stärker relationen.

Försök hitta sådant ni kan göra tillsammans som är enkelt, som inte kostar så mycket och som kan ingå i vardagslunken – det kan vara så enkelt som en gemensam promenad.

Var uppmärksam på var ni är mest sårbara. Tala om vad som gör dig ledsen eller rädd och lyssna när din partner gör samma sak.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons