Nyheter

Fortsatt ras för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna fortsätter att rasa.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2010
Partiledaren Mona Sahlin talade på Socialdemokraternas första maj-firande i Tornparken i Sundbyberg.
Partiledaren Mona Sahlin talade på Socialdemokraternas första maj-firande i Tornparken i Sundbyberg.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

I den senaste mätningen från Demoskop och Expressen tappar partiet 3,9 procentenheter och hamnar på 29,9 procent. Det är första gången S ligger under 30 procent i en Demoskopmätning.

Samtidigt ökar Moderaterna med 3,9 procent till 34,5 procent och är därmed det största partiet. Den kraftiga uppgången i kombination med Socialdemokraternas fall gör att alliansen nu leder med 6,6 procentenheter över oppositionen. Alliansen har nu 50,9 procent av väljarnas stöd medan oppositionen ligger på 44,3 procent.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att siffrorna är glädjande.

– Det är ännu inte en enda väljare som har röstat. Nu börjar det hårda arbetet med att förtjäna människors röst.

Han tycker att den senaste tidens mätningar visar att valet ligger helt öppet.

– Vi har under hela det här året haft en utveckling som inneburit att det underläge alliansen haft har vänts till ett väldigt jämnt läge.

Samtidigt ser han den senaste undersökningen som ett kvitto på att alliansen ligger rätt med sin politik.

– Jag tror att detta säger väldigt tydligt att väljarna nu belönar ansvarstagande och ett tydligt jobbfokus. Och de straffar Mona Sahlins ansvarslöshet och det faktum att de rödgröna valt bidragslinjen före arbeten.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan oroas inte av de låga siffrorna.

– Jag tror tyvärr att vi haft lägre siffror i några andra undersökningar genom åren. Jag vet att valet inte avgörs förrän på valdagen. Vi hade nästan exakt samma läge vid den här tiden förra året och det förändrades ganska raskt.

Att väljarna skulle straffa oppositionen för jobbpolitiken tror han inte på. Han anser att alliansen misslyckats i den frågan.

– Jag tycker att det är hög tid att granska deras misslyckande med jobben. Jag tror också att man måste fråga sig – vill man ha ett Sverige som under ytterligare fyra år går mot ökade klyftor och massarbetslöshet, eller vill man byta väg? Det är hög tid att ställa sig den frågan, för det är bara tre och en halv månad kvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.