Väntsal med konstnärlig vy

Stationen i Blidsberg får nytt liv. I dag öppnas väntsalen igen. Den som tänker ta tåget får dock vänta förgäves. I stället är det konst som fyller lokalen. Det är Pamela Hjelm som ställer ut.
Ulricehamn • Publicerad 1 februari 2008
Det är mycket färg i Pamela Hjelms konst. 40 verk ställer hon nu ut i gamla stationshuset i Blidsberg.
Det är mycket färg i Pamela Hjelms konst. 40 verk ställer hon nu ut i gamla stationshuset i Blidsberg.Foto: Göran Jakobsson

Det är premiär på Pamela Hjelm att visa sin konst på hemmaplan. Sedan augusti bor hon med sin make Håkan i den gamla stationsbyggnaden och normalt hat Pamela sin ateljé i den gamla väntsalen.

Nu har hon tillfälligt flyttat ut och i stället satt upp sammanlagt 40 konstverk. Väntsalens väggar räcker inte till utan hon utnyttjar även väggarna i familjens intilliggande matsal.

– Tyvärr är väggarna gröna här. Meningen är att de ska bli vita, men det har vi inte hunnit fixa ännu. Men det ska bli för konstverken kommer inte riktigt till sin rätt nu, säger Pamela Hjelm.

Det var för snart 50 år sedan Pamela såg dagens ljus. Det var i Helsingfors, men redan som 4-åring flyttade familjen till Borås, där pappan arbetade som murare.

– Det var alltså i Borås jag växte upp och det var där hon kom att gå en kurs i oljemålning. Men målat hade jag gjort i princip hela mitt liv.

Pamela har haft en egen affär i Tibro och hon har jobbat inom vården för att försörja sig. Dessutom har hon lett en del kurser inom ABF.

– Det är inte lätt att leva på sin konst. Men det är vad jag hoppas kunna det så småningom, kanske tillsamman med att leda någon kurs.

Ulricehamn har varit Pamilas hemvist i många år och hon har haft en del utställningar. Bostaden i Ulricehamn blev henne dock för trång och därför tyckte hon att stationshuset i Blidsberg passade familjen bra. Nu tycker hon att även det känns för litet.

Det är måla Pamela Hjälm vill. Och snabbt går det. Flera tavlor har hon hunnit göra i år och de finns med på den aktuella utställningen. Men det är långtifrån alla tavlor hon har i sitt lager som får plats nu.

– Jag funderar på att ordna en sommarutställning också. Vi har uthus som skulle kunna passa bra som utställningslokal när det varmt och skönt. Och då behövde man inte inkräkta på min ateljé.

Hon påpekar flera gånger att det är svårt att vara utan ateljé. Hon säger att hon måste måla ständigt och har svårt att hålla fingrarna i styr ny.

Pamela Hjelm använder sig av starka färger. Hon säger sig sätta färgerna i främsta rummet. Det behöver inte se fint ut, menar hon.

Idag är det mest i akryl hon målar.

– Det passar mitt kynne utmärkt. Akrylfärgen torkar snabbt så det kan gå undan. Men visst målar jag en del olja också.

Det visar sig att i princip ingen teknik är henne främmande. Hon visar prov på åtskilliga på utställningen. Och de tekniker hon inte redan prövat kommer hon att testa.

Nu har hon öppet lördag, söndag och måndag och likadant ytterligare två helger.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.