1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Valtekniskt samarbete i Ulricehamn bryts

Vänsterpartiet och Miljöpartiet lämnar det valtekniska samarbetet med Centern och Nya Ulricehamn. Det är ett sätt att bryta dödläget för att kunna tillsätta de politiska posterna vid nästa veckas möte i kommunfullmäktige.
Roland Karlsson (C) och Mikael Levander (NU) går vidare på egen hand sedan Arne Fransson (MP) och Jan-Olof Sundh (V) har meddelat att deras partier lämnar det valtekniska samarbetet.
Foto: Anne Engström och Axel Norén/BT Arkiv

Som Borås Tidning berättat har Ulricehamn haft lika svårt att tillsätta ett styre som det är att välja regering på riksplanet. Det har gått ett antal möten i kommunfullmäktige utan att man har lyckats tillsätta posten som fullmäktiges ordförande och vice ordförande, och än mindre enas om posterna i kommunstyrelsen.

Genom att V och MP nu lämnar samarbetet med C och NU och inleder en egen valteknisk samverkan kan C och NU bara luta sig mot 17 mandat, medan V och MP har fyra mandat tillsammans. m samverkan hade fortsatt hade det blivit lottning om fjortonde och femtonde platsen i kommunstyrelsen, men nu tilldelas V och MP tillsammans bara en ordinarie plats och en ersättarplats.

Till Ulricehamns Tidning säger Miljöpartiets gruppledare Arne Fransson att beslutet tagits för att man har tröttnat på tjafset som lett till att fullmäktige inte har lyckats tillsätta några poster på de tre möten som har hållits sedan nyvalda fullmäktige tillträdde.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Vi har resonerat oss fram till att detta är enda vägen att bryta dödläget, säger Jan-Olof Sundh (V). Jag tror att de större partierna tycker att det är skönt att vi gör så här. Vi hyser inget agg mot C och NU.

quote
Vi sitter i kommunfullmäktige för invånarnas skull, inte vår egen.

Genom att de lämnar den valtekniska samverkan kan V och MP rösta helt fritt. De missar i och för sig möjligheten att få ytterligare en plats i kommunstyrelsen – om de skulle vinna lottningen – men det kan det vara värt.

– Vi sitter i kommunfullmäktige för invånarnas skull, inte vår egen, säger Jan-Olof Sundh. Jag är mer en föreningsmänniska än en maktmänniska och vill att vi ska få en lösning.

Mikael Levander (NU) räknar inte med att det brutna samarbetet påverkar C och NU speciellt mycket.

Den tilltänkta kommunstyrelseordföranden Roland Karlsson (C) är inne på samma spår. Han säger att både C och NU hade räknat med det här scenariot och diskuterat alternativet.

– Det är inga ”hard feelings” från vår sida mot V och MP, säger Roland Karlsson. För oss betyder det inte så mycket. Med 17 mandat får C och Nu de poster vi skulle fått ändå. Det är bara V och MP som riskerar de poster som skulle lottats.

Han säger att strävan från C och NU har varit att få med alla partier i kommunstyrelsen, men att det är dags att bryta dödläget nu.

Får Ulricehamn ett styre den 13 december?

– Det hoppas och tror jag, säger Roland Karlsson. Annars har vi ingen kommunstyrelse efter den 1 januari. Kommunallagen tillåter inte att man gör som på riksplanet och väljer en övergångsregering. Den nuvarande kommunstyrelsens mandat går ut vid nyår.

Läs mer

Ulricehamn

Klart för ny gångbro i centrum – efter över 20 års väntan

Bron ska koppla samman strandpromenaden och centrum.

Corona i Sjuhärad

Nya beslutet: Daglig verksamhet i Borås öppnar igen

”Smittspridningen har minskat och många brukare mår inte bra”

Borås

Pojke skadad efter knivslagsmål på Norrby – ingen gripen

✓ 20-tal ungdomar i knivslagsmål ✓ Förda till Säs ✓ Stor polisinsats

Borås

Borås: Grävmaskin slog i bro på R40 – långa köer

Olyckan skedde vid Hultamotet.

Sport

Elfsborg hämtade ikapp underläge: ”Fick en utskällning”

Elfsborg mot Sirius slutade 3–3.

S-krisen

Malin Carlssons make riktar skarp kritik mot kommunen: ”Jag har fått nog nu”

Kräver oberoende utredning av turerna kring Malin Carlsson.