Ulricehamnare nära gisslandramat i Nairobi: 'Många tankar som snurrar'

17-åriga Sara Sjölin från Ulricehamn befinner sig just nu i Nairobi, bara drygt en halvtimme från Westgate där gisslandramat ägt rum de senaste dagarna.
Ulricehamn • Publicerad 24 september 2013
Sara Sjölin från Ulricehamn är i Nairobi på utbytestermin. I vanliga fall läser hon ekonomi på Tingsholmsgymnasiet.
Sara Sjölin från Ulricehamn är i Nairobi på utbytestermin. I vanliga fall läser hon ekonomi på Tingsholmsgymnasiet.Foto: Scanpix/Privat

Sara läser ett år på SSN, Svenska Skolan i Nairobi, där hon också bor på internat. Hon berättar för BT att stämningen innanför internatets murar är ganska lugn och att man inte heller märker av gisslandramat på gatan utanför. Hon och de andra eleverna får inte lämna skolan mer än speciella, ordnade aktiviteter.

– De senaste dagarna har man lite av varit inne i sin egen bubbla, vissa stunder har varit jättejobbiga och andra har inte varit fullt lika påfrestande. Men i huvudet snurrar givetvis väldigt många tankar, säger hon.

Hur känner du dig i allt detta?

– Man har sedan man varit liten sett olika katastrofer och terrordåd på tv:n men det har alltid varit så långt bort, man tänkte då stackars dem och kanske blev det ett samtalsämne vid matbordet hemma men sen tänkte man inte mer på det. Här går det inte att undvika då man bor tjugo till trettio minuter ifrån Westgate, man blir berörd på ett helt annat sätt. Man kan inte säga stackars dem och sen återgå till sitt liv som är en helt annan världsdel bort.

När Sara först kom till internatet i Nairobi tyckte hon att reglerna kring säkerheten var lite väl hårda. Skolan har säkerhetsvakter dygnet runt och murar med elstängsel runt hela skolan.

– Nu i efterhand förstår man det absolut, säger hon.

Sara Uddemar
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.