Annons

Ulricehamn kräver 15-åring på över 400 000 kronor

15-åringen som dömdes för att ha tänt på Stenbocksskolan och förskolan Villa villekulla krävs på över 400 000 kronor i skadestånd av kommunen.
Ulricehamn • Publicerad 5 november 2009
Småbarnsavdelningen Lilla Gubben vid förskolan Villa Villekulla fick tack vare en snabb utryckning från räddningstjänsten ganska begränsade skador vid branden.
Småbarnsavdelningen Lilla Gubben vid förskolan Villa Villekulla fick tack vare en snabb utryckning från räddningstjänsten ganska begränsade skador vid branden.Foto: Christer Seldevall/UT Arkiv

Enligt ett yttrande från Ulricehamns kommun som inkom till Borås tingsrätt i fredags vill kommunen att pojken ska betala 108 210 kronor för skador som uppstått i samband med skadegörelsen på förskolan Villa villekulla samt 345 064 kronor för skadorna på Stenbocksskolan. Sammanlagt blir det 453 274 kronor.

Kommunen vill också ha ersättning för rättegångskostnaderna.

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen står formellt bakom skadeståndskravet och enligt förvaltningschef Göran Nyman är det naturligt och praxis att kommunen kräver skadestånd vid sådana här brott.

– En sådan här gärning ska naturligtvis prövas för det här kostar kommunen och kommunens försäkringsbolag stora pengar.

Kommunens ursprungliga skadeståndskrav var 634 114 kronor. Det har nu alltså justerats nedåt.

Det var på kvällen fredagen den 15 maj som förskolan Villa Villekulla samt Stenbocksskolan brann. 15-åringen åtalades för att tillsammans med en minderårig person ha legat bakom bränderna, och han dömdes av tingsrätten som skyldig till skadegörelse och mordbrand. Påföljden blev 100 timmars ungdomstjänst. Domen överklagades för 15-åringens vägnar, men fastställdes för en tid sedan av hovrätten. Något skadestånd utdömdes alltså inte samtidigt med domen utan denna process drivs nu separat.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons