Annons

Tvistade om 750 kronor - nu åtalas kvinna för urkundsförfalskning

En tvist på 750 kronor i utebliven stallhyra har lett till både ett civilrättsligt mål och en brottsutredning.
Ulricehamn • Publicerad 29 maj 2008

En kvinna i Ulricehamn har åtalats för urkundsförfalskning. Hon uppges ha förfalskat ett kontrakt gällande stallhyra hösten 2006. På en papperslapp där den kvinna som skulle hyra stallplats hade skrivit sitt namn och adress skrev stalluthyraren, enligt åklagaren, i efterhand ned ett helt kontrakt för egen hand och hävdar nu att namn- och adressanteckning i själva verket är en underskrift.

Tvisten inleddes när hästägaren bytte stall. Hästen hade varit utlånad till en tredje person som haft den i det aktuella stallet. När hästägaren åter tog hand om hästen ville hon placera den i ett annat stall. I det läget fanns inga kontrakt, hävdar hästägaren, som bytte stall mitt i en månad och endast ville betala stallhyra för halva den månaden. Stalluthyraren hävdade å sin sida att det visst fanns ett kontrakt med tre månaders uppsägningstid, men att hon kunde vara snäll och avbryta det i förtid om den aktuella månadshyran betalades. Det handlade i så fall om 750 kronor.

Annons

Men pengarna betalades aldrig. I stället hamnade fordran hos kronofogden och förra hösten drevs det vidare som ett civilrättsmål i Tingsrätten. I det läget kontrade hästägaren med en polisanmälan för urkundsförfalskning, alltså att det kontrakt som fordran byggde på var falskt. I väntan på den utredningen har civilrättsmålet lagts på is och i tisdags väcktes alltså åtal av åklagarkammaren i Borås.

Calle Höglund

redaktionen@ut.se

0321-262 00

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons