Turism – världens jobb

”Vad kan man titta på?” är den vanligaste frågan.
Ulricehamn • Publicerad 26 augusti 2008
Det här är världens roligaste jobb! Man träffar så mycket roligt folk, tycker Camilla Tjäder som arbetat i sommar på Ulricehamns turistbyrå.
Det här är världens roligaste jobb! Man träffar så mycket roligt folk, tycker Camilla Tjäder som arbetat i sommar på Ulricehamns turistbyrå.Foto: Foto: Boel Ferm

– Det här är världens roligaste jobb! tycker Lena Tjäder, sommaranställd på Ulricehamns turistbyrå.

Besöksantalet har ökat i år och både Ulricehamn och Herrljunga har haft fler utländska gäster än de brukar.

I Ulricehamn är det vandring, fiske, cykling och paddling som lockar mest. Gårdarna runt sjön och shopping är också efterfrågat. Agneta Sjöblom och Camilla Palm är anställda på Ulricehamns turistbyrå. Camilla började nyligen som tillförordnad turistchef.

– Vi har märkt att både besökare som kommer in och telefonsamtalen har ökat i sommar, säger de.

Vanligaste frågan är vad man kan göra som turist i Ulricehamnstrakten.

– Vi har haft många turister från Tyskland och Holland, de har ju inte vår unika allemansrätt och orörda natur, berättar Lena.

Flera talar bra svenska och en del har fritidshus i Sverige.

–De tycker det är sådan frihet här och vill återvända, det är jag 100 procent på att de gör också, säger hon.

Fiske lockar många

Sune Engström är fritids- och turistchef i Herrljunga kommun.

– Turism är en ganska liten bit, det som lockar i Herrljunga är kultur och natur som vi har mycket av här, säger han och nämner bland annat Haraberget och 18-håls golfbanan.

Herrljunga har ingen turistbyrå men turister får information på tre ställen, fritidskontoret, Kulturhuset samt på bokcaféet i Od.

– Runt 4 000 besökare har vi under ett år, fiske lockar många och i sommar har simhallen hållit öppet i stort sett hela sommaren för första gången.

På Kulturhuset har bibliotekarierna Carina Svensson, Anna Linderoth och Eva-Lena Liljedahl tagit emot i sommar. Sistnämnda är tillförordnad kulturchef sedan någon vecka tillbaka.

– Vad kan man titta på, det är den vanligaste frågan, säger de.

Det är inte bara turister som vill ha information, också ortsbor vill ha tips om vad de kan visa besökare.

– Det finns ett ökat intresse för glasmuseet, det ligger i bottenplan här.

Att utöka bibliotekarietjänsten med turisförmedling tycker de är jätteroligt.

Flest utländska män

Gerd Ljungqvist Persson som driver Crea Diem bokcafé har turistinformation som ett privat initiativ.

– Sommaren har varit positiv, den mest frekventa frågeställningen är att få en mängd information om och förslag på olika utflyktsmål, intresset ökar för varje år, säger hon.

Natur och kulturupplevelser ligger turisterna varm om hjärtat. Gerd berättar att hon får svara på allt möjligt, som öppettider på olika besöksmål och efterforskningar om släktingar tillbaks i tiden. Turisterna har i huvudsak varit svenska men också många från andra länder, främst Tyskland, Holland och Danmark.

– En spontan reaktion från besökaren är att det finns avsevärt mycket mer att besöka än man räknat med, säger hon.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.