Svensk brödhistoria i Kölingared

I Kölingared håller man liv i gamla traditioner.
Ulricehamn • Publicerad 6 oktober 2008
Det gäller att vara noggrann när brödet gräddas. Här skjuter Margareta Bladh in en brödkaka med hjälp av en brödspade.
Det gäller att vara noggrann när brödet gräddas. Här skjuter Margareta Bladh in en brödkaka med hjälp av en brödspade.Foto: Göran Jakobsson

Årligen ordnar hembygdsföreningen en brödbakardag i hembygdsgården. Det är den gamla vedeldade ugnen i spismuren som då kommer till användning.

Brödbakardagen brukar samla mycket folk. Årets upplaga var inget undantag. Bortåt 150 brödkakor bakades och de fick en strykande åtgång.

Det var som vanligt Ingrid Källgren som basade över själva baket. Det har hon gjort i cirka tio år, och hon verkar trivas med uppgiften. Till sin hjälp hade hon Katarina Bladh och Margareta Bladh skötte själva gräddningen.

När vi ber om receptet skrattar Ingrid Källgren. Hon påstår att hon inte använder sig av något sådant, det är något som sitter i fingrarna. Men det är mjölk, rågsikt, grahamsmjöl, jäst, sirap, salt, margarin och lite brödkryddor som ingår i den.

– Det är roligt att det kommer så mycket folk och att brödet får strykande åtgång. Lite negativt är att många vill fotografera när vi bakar och min fasa är att vara med på bild, konstaterar Ingrid Källgren.

Särskilt svårbedd att posera är hon dock inte, men det är nog för den goda sakens skull. Brödbakningen i denna typ av ugn är ju ett kulturarv som måste räddas åt eftervärlden och därför måste nya generationer läras upp.

Det är en hel del förarbete som krävs. Själva ugnen måste börja eldas flera dagar i förväg för att man ska få rätta temperaturen. Degen ska så sättas, kakorna bakas ut och jäsa innan de på brödspade åker in i stenugnen för gräddning.

– Eftersom så många vill ha av vårt bröd började vi faktiskt baka en dag i förväg för att hinna med.

Givetvis var det även kaffeservering och underhållning på dragspel denna dag. Och ute ordnades en tipspromenad. Frågorna var lätta, intygades det.

Svensk brödhistoria

Vid en utgrävning år 1963 på Helgö, på Ekerö hittade man ett bröd från 200-talet e?Kr. Det är det äldsta bröd som hittats på svensk mark.

I Sverige bakades, ända fram till medeltiden, ojäst bröd som mera liknade stekt gröt än riktigt bröd. Dåtidens bröd måste ätas varmt annars blev det snabbt knallhårt.

Redan på 1400-talet förekom det yrkesmässiga bagare i Stockholm men de var få och antalet ökade bara i långsam takt under 1600- och 1700-talet.

När den industriella utvecklingen kom igång vid mitten av 1800-talet gick tillväxten inom bagerinäringen snabbare. Men ända fram till 1930-talet bakades två tredjedelar av allt bröd i hemmen.

Det var först i och med andra världskriget som hembakningen av mjukt bröd började minska. Industrialiseringen av knäckebrödstillverkningen genomfördes under 1930-talet.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.