Språkresa som ska göra alla bättre
Språkresan är ett projekt där kommunen sticker ut hakan och kaxigt framhåller att kommunens elever om fem år ska ha Sveriges högsta måluppfyllelse. Alla elever ska ha minst godkänt i alla ämnen och det ska inte vara någon skillnad på pojkar och flickor.
Det var hösten 2006 som Språkresan drog igång. Själva projektet består av flera delar. En handlar om kompetensutveckling av lärarna. Samtliga cirka 500 aktiva i kommunen gavs möjlighet till magisterutbildning i lärande vid högskolan i Jönköping. Denna ges på halvfart under två år och ska vara avslutad till hösten. Den mesta undervisningen sker i Ulricehamn i form av föreläsningar, seminarier och liknande.
Kursledare är Martin Hugo och Mikael Segolsson, högskolelärare i Jönköping. Till sin hjälp har de Ulli Samuelsson, anställd doktorand i Projektet.
När projektet presenterades sades att de ansvariga var nöjda om var tredje lärare ställde upp. Riktigt så blev det dock inte. I dagsläget är det 17 lärare som deltar i magisterutbildningen på 60 poäng.
I går var det alltså ett första eximinationstillfälle. Deltagarna delades in i två grupper.
I den ena var professor Henning Johansson examinator tillsammans med projektläraren Martin Hugo. Här handlade det om ämnen som ”Vad är kompetens i läraryrket?”, ”Lärarkompetens och genus”, ”Synen på historiekanon”, ”Varför valdes språket bort?” och ”Ansvarsfulla samhällsmedlemmar? Ja tack!”.
I den andra gruppen, ledd av professor Tomas Kroksmark och läraren Mikael Segolsson, diskuterades ämnen som ”Detta har vi bestämt?”, ”Matematik en svartvit skiss eller ett färgstarkt konstverk”, ”Med rätt att läsa. En utvärdering av ett läsprojekt i åt 7”, ”Individualisering”, ”Om små barn” och ”Internationellt perspektiv i undervisningen – är det värt att prioritera?”
Utöver lärarnas kompetensutveckling omfattar Språkresan föräldrautbildning, utbildning av specialpedagoger och forskning.
Doktoranden Ulli Samuelsson, som anställts genom medel från Ulricehamns sparpbanks Ulricafond, ska forska kring lärandet i Ulricehamns kommun, analysera brister och förtjänster och jämföra olika skolor.
Trots gårdagens allvar var stämningen lättsam och god. Men så är det ett viktigt projekt det handlar om. Men mycket återstår innan deltagarnas magisterexamien är i hamn.