Skolorna steget närmare nedläggning
Den moderate samtalsledaren för Arbetsgruppen för Lärande och Välfärd i kommunen Roger Wilhelmsson talade för en nedläggning skulle stärka skolverksamheten i kommunen.
– Med det här förslaget får vi tre starka enheter i centralorten och tre starka enheter på landsbygden. Därmed så både säkras och stärks verksamheten. Skolmålen kommer bli enklare att nå och barnen får en bättre utbildning. Det här är en satsning på eleverna, sade han.
Socialdemokraternas vice samtalsledaren i arbetsgruppen, Inga-Kersti Skarland, var inne på samma linje. Hon betonade att valet om en nedläggning inte var enkelt, men att det långsiktigt är det bästa.
– Beslut om avveckling är alltid svåra. Det var inte därför som jag valde att engagera mig i politiken. Vi måste säkra kvaliteten. Vi måste se till att barnen har tillgång till elevhälsa, läxhjälp och skolbibliotek.
Att ha kvar skolorna är ett en enkel väg att gå, men är det att ta ansvar för helheten, frågade hon sig retoriskt.
Men det fanns också de som inte höll med. Centerpartiet, Vänsterpartiet, och Miljöpartiets ledamöter var emot förslaget. Arne Fransson menade att kvaliteten inte var ett problem på de nedläggningshotade skolorna.
– Jag vill inte avveckla, jag vill i stället utveckla skolorna på landsbygden. Kvaliteten är redan är bra, Dalum exempelvis har fått fina betyg för sin verksamhet, säger Arne Fransson.
När det skulle röstas stod det klart att ingen av ledamöterna gick emot sitt eget parti, och därmed skrevs röstsiffrorna till 9–5 för en avveckling av de tre skolorna. KD lade ner sin röst.
Många dröjde sig kvar utanför kommunlokalen. Ett antal föräldrar omringade Inga-Kersti Skarland för att diskutera vidare i frågan. En av dem var Mattias Remar. Han driver Skolupproret, en organisation som jobbar mot en nedläggning. Remar har själv tre döttrar som alla går på Dalumskolan. Han är orolig för vad en eventuell avveckling kommer innebära.
– Det vore förödande. Samhällena kommer sakta men säkert att dö ut och det rimmar dåligt med tanken om en levande landsbygd. Färre familjer kommer vilja flytta in. Står man i valet mellan en ort med en skola och en utan skola, väljer man såklart den orten med skola. säger Mattias Remar.
Argumentet att det saknas elevunderlag ger han inte mycket för.
– I Dalumskolan går det i dag 100 elever. Det är inget dåligt underlag för en skola. I Vegby räknar man med att elevantalet ska öka, ändå funderar man på att lägga ner det, menar Mattias Remar.
Den 28 januari hålls kommunfullmäktiges sammanträde. I dag finns en majoritet för en nedläggning. Ett sista hopp för Mattias Remar och de andra upprörda föräldrarna är att beslutet om avveckling skickas på återremiss. Då krävs att en tredjedel av ledamöterna röstar för en sådan remiss.
– Jag ska se till att det händer. Än har vi inte gett upp. Vi ska fortsätta kämpa, säger Mattias Remar.