1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Så ska Ulricehamn styras

Nya Ulricehamn och Centerpartiet höll på onsdagen en presskonferens där man gav besked om det politiska styret i Ulricehamn. Genom en valteknisk samverkan med MP och V säkras 21 mandat inför fördelningen av platser i kommunstyrelsen. Roland Karlsson (C) lanseras som ny ordförande i kommunstyrelsen.
Mikael Dahl (C), Roland Karlsson (C), Mikael Levander (NU) och Dario Mihajlovic (NU) presenterar överenskommelsen.
Foto: Anne Engström

C och NU har tillsammans 17 mandat. Genom att C gör en valteknisk samverkan med MP och NU samverkar med V säkras ytterligare fyra mandat.

– Vi arbetade hel tiden med utgångspunkten att det skulle gå att hitta en majoritet, säger Roland Karlsson (C).

Roland Karlsson presenterade överenskommelsen tillsammans med Mikael Dahl (C), Mikael Levander (NU) och Dario Mihajlovic (NU). Den går i korthet ut på att C och NU ska leda arbetet i kommunstyrelsen, men genom det valtekniska samarbetet har man tillgång till ytterligare fyra röster. Centern samverkar med Miljöpartiet och Nya Ulricehamn med Vänsterpartiet. I och med att de får tillgång till 21 mandat kan de säkra fler platser i kommunstyrelsen och för de mindre partierna MP och V innebär det en garanti att de får representation i kommunstyrelsen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Vi strävar efter så mycket transparens som möjligt, säger Mikael Levander.

Roland Karlsson förklarar att den valtekniska samverkan enbart innebär att de fyra partierna ska fördela posterna mellan sig och att de ska rösta på varandras kandidater. Budgeten och det politiska handlingsprogrammet kommer däremot att läggas fram av C och NU. De räknar dock med att budgeten som lägga fram i kommunstyrelsen den 21 november kommer att i stort sett vara den som tjänstemännen har tagit fram. Senare får man lägga en tilläggsbudget.

– Vi har förhandlat i sex veckor om hur kommunen ska styras och inte haft så mycket tid att arbeta med en gemensam budget, säger Mikael Dahl, som är gruppledare för Centerpartiet.

Eftersom kommunstyrelsen är den enda verksamhetsnämnd som finns i Ulricehamn och alla ärenden bereds där är den enda möjligheten att få insyn i besluten innan de går till fullmäktige att vara representerad i kommunstyrelsen.

– Om man inte sitter i kommunstyrelsen har man inte heller tillgång till exempelvis budgetutskottet, säger Roland Karlsson.

När det gäller vem som ska föreslås som ordförande i kommunfullmäktige lämnar C och NU inga besked förrän vid torsdagens möte. Däremot är det redan klart vem man ska föreslå som kommunstyrelsens ordförande, en post som tillsätts på decembermötet.

– Vi vill ha Roland Karlsson som ordförande och mig som vice ordförande, säger Mikael Levander. Roland är en erfaren politiker som kan vara en mentor för oss som är nyare i politiken.

De samverkande partierna kommer att lägga ner sina röster när det gäller de poster som tillfaller oppositionen.

I många andra kommuner har ledningen varit beroende av stöd från SD, men de samverkande partierna i Ulricehamn räknar inte med att behöva stödja sig på ett vågmästarparti.

– Vi delar inte deras grundsyn så vi har inte fört samtal med dem, men om de vill rösta på våra förslag i sakfrågor får de givetvis göra det, säger Mikael Levander.

Det har spekulerats en del i om de tidigare förhandlingarna som sprack – först mellan C, M och NU och därefter mellan C, S och NU – bara var ett spel för galleriet och det egentligen var den här lösningen de var ute efter hela tiden. Det tillbakavisar de bestämt.

– Vi har hela tiden haft intentionen att nå en majoritet, säger Mikael Dahl.

– Vi var införstådda med att det skulle krävas en del kompromisser, säger Dario Mihajlovic. Men vi har inte varit oeniga under processen, utan ser att vi har mycket gemensamt.

Läs mer

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Corona i Sjuhärad

Så coronaanpassas gymnasiet i Borås: ”Har gjort vad vi kan”

✓ Beskedet om distansundervisning ✓ Nya förhållningsorder för eleverna

Borås

94-åriga Irma fick inte köpa lakan – barnbarn anmäler Ellos: ”Kan inte begripa”

Ellos kräver postförskott för alla personer över 85 år – ”Vi har en särskild modell”

Krönika

Vildana Aganović: Därför har jag ändrat mig om kamerorna på Norrby

BT:s krönikör om övervakningen som kan spela en nyckelroll i rättegången om Norrby-skjutningen.

Borås

Barnens skräck vid Norrbyskjutningen – och offrets omedelbara hämnd

Åklagaren: "Gärningen har ägt rum inom ramen för en konflikt i gängmiljö”.