Så ska Arnturisterna lockas

Hur tar man tillvara en bygds förutsättningar och tar tillvara vad som uppenbarar sig.
Ulricehamn • Publicerad 9 mars 2008
Eva Maria Friberg talade om stora Arn-satsningar i Skaraborg samt om Vårrundan Kinnekulle.
Eva Maria Friberg talade om stora Arn-satsningar i Skaraborg samt om Vårrundan Kinnekulle.Foto: 

Ja, det talade Eva Maria Friberg från Götene om i Kyrkans hus i Hökerum på tisdagskvällen.

Det gäller att smida medan järnet är varmt heter ett gammalt ordspråk. Detta gäller även idag. Eva Maria Friberg driver resebyrå, men är också engagerad i Arn-projektet i Skaraborg och det är här ordspråket passar in.

– När Jan Guillou utkom med sina böcker om Arn började folk dyka upp och söka platser som beskrevs. Detta kom vi att ta vara på och det blev många Arnturister, berättar Eva Maria Friberg.

Men sedan började intresset minska igen. Men så kom nu den första av Arn-filmerna och med det blev Skaraborg riktigt hett igen. Världspremiären förlades till Skara.

Turistnäringen i Skaraborg hängde på direkt. Nu ordnas resor av olika slag, viktiga platser är utmärkta och lokalguider utbildade. Det finns särskilda Arnmåltider att beställa, privata guider att anlita, kanotpaddling, medeltida ridtur och mycket annat. Dessutom har speciell Arnkarta tagits fram och på en cd finns information om det medeltida Sverige samt besöksmålen ”I Arns fotspår”.

Invår den internationella lanseringen satsar man på att kunna ta emot utländska gäster.

På Turistmässan i Göteborg den 13–16 mars satsar man hårt på Arnfebern och ingen besökare ska kunna missa Arnturismen.

– Ja, detta är ett exempel på vad man kan åstadkomma om man verkligen samarbetar många mot samma mål, konstaterade Eva Maria Friberg.

Hon berättade också om Vårrundan Kinnekulle, som i fjol hade bortåt 10.000 besökare. I år kommer 84 aktörer att delta, inte dåligt i en kommun som Götene med 13.000 invånare.

Vid träffen i Hökerum presenterade även Torbjörn Frick sig. Han är VD för det nya bolaget Näringsliv Ulricehamn AB. Det ska ägna sig åt näringslivsservice, besöksservice och landsbygdsutveckling.

I detta kommer de tre utvecklingsaktörerna kommunen, näringslivet och föreningslivet samverka och främst berörs då Näringsliv Ulricehamn, näringslivskontoret, landsbygdsalliansen och turistbyrån. Det nya bolaget ägs till 30 procent av kommunen och till 70 procent av näringslivet.

Turistchef Lisbeth Johansson passade på att slå ett slag för Ulricehamns guideförening, som i år firar 15-årsjubileum. Den har plockat fram en ny tur för året, genom Ätradalen norrut från Ulricehamn och den 18 maj kommer en provtur på sex timmar att köras.

Efter kaffet, som Hökerums samhällsförening svarade för, hålla årsmöten separat för landsbygdsalliansen och Ulricehamns turistbyrå ekonomisk förening.

Det var mycket deltagarna hade att tänka på när det for hem, inte minst hur man kan ta tillvara på saker som dyker upp.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.