Annons

Rymde från behandlingshemmet - mamma fick inte veta

Den unga kvinnan i Ulricehamn var inblandad i ett brutalt knivbråk och dömdes för flera brott.
Ulricehamn • Publicerad 24 maj 2008

Men hon försvann snabbt från behandlingshemmet och anhöriga har inte fått veta att hon varit på rymmen nästan en månad.

– Alla gömmer sig bakom sekretessen. Vad som helst kunde ha hänt utan jag haft en aning om det, säger mamman.

Annons

Hon trodde att dottern fick vård och var i säkerhet. I stället kan 19-åringen ha fortsatt med missbruk och kriminalitet. BT har tidigare berättat om kvinnan och knivbråket i hennes lägenhet då en ung man blev svårt skadad.

Hon ofredade flickor i Stadsparken i Borås och vandaliserade tillsammans med sin pojkvän en lägenhet. Hon dömdes i april för hemfridsbrott, ofredande, skadegörelse, övergrepp i rättsak, med mera. Mamman var mycket kritisk mot Ulricehamns kommun och ansåg att den inte utnyttjat möjligheten till tvångsvård eller andra kraftfulla åtgärder.

Tingsrätten dömde kvinnan till skyddstillsyn och vård och hon skulle vara omhändertagen tills hon överfördes till behandlingshemmet. Äntligen en chans att få ordning på sitt liv, hoppades mamman. Hon skrev brev till dottern, fast fick inget svar.

– Det var konstigt för hon svarade på alla brev då hon satt häktad innan domen. Jag hade mina aningar om att något kanske var galet.

– Jag var rädd för ett obehagligt besked, men tog till slut mod till mig och ringde hemmet.

Det var i onsdags kväll och då fick hon veta att dottern var borta sedan 1 maj. Hon fick också klart för sig att myndigheter kände till försvinnandet.

– Visserligen är min dotter myndig. Men jag begriper inte om socialen i Ulricehamn och andra kryper bakom sekretessen så att närmaste anhöriga inte får veta någonting.

Dottern hade lämnat kläder och andra saker på hemmet. Och mamman fick reda på att hon var på rymmen med pojkvännen som dömdes i samma mål. Allt detta förstärkte oron.

–Vi driver all vår verksamhet i öppen regi och här finns inga låsta dörrar. Och vi gör ingen skillnad på dem som kommer frivilligt och sådana som hamnar här efter beslut av myndigheter, säger en verksamhetschef på behandlingshemmet.

När 19-åringen försvann kontaktade hon polisen och frivården och hon begärdes efterlyst. Mamman har varit orolig för att dottern och pojkvännen åkt till Köpenhamn. I går fick BT uppgifter om att paret nu kanske är i Sjuhärad.

Annons

– Jag vill inte kommentera detta ärende. Men rent generellt är det polisens ansvar att leta upp personer när myndigheter begär handräckning, säger spaningsbefälet Peter Ström vid Boråspolisen.

Kvinnan riskerar nu strängare påföljd och för pojkvännen väntar fängelse. Mamman tänker agera för en ordentlig granskning av hur ärendet skötts.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons