Rekordpublik väntas vid fullmäktiges möte om skolan
När kommunfullmäktige i kväll behandlar frågan om eventuella skolnedläggningar förväntar man sig rekordstor publik. Mötet flyttas till sporthallen.
Sporthallen är godkänd för 1100 personer, varav 750 ryms på läktaren, så kommunfullmäktiges ordförande Roland Karlsson (C) räknar med att vara väl rustad för ett eventuellt publikrekord.
Det beslut som skall tas i kväll handlar om en omstrukturering av skolorna och ett effektivare utnyttjande av kommunens lokaler. Men ett effektivare utnyttjande innebär bland annat att lägga ner små skolor på landsbygden, och det fick kommuninvånarna att reagera.
Den politiskt oberoende organisationen Uppror för skolan bildades som en reaktion på hur Ulricehamns kommun hanterar skolans budget i och med nedläggningshotet mot Dalums, Marbäcks och Vegbys skolor och sparkraven mot förskolorna. Organisationen pekar på att Ulricehamns kommun redan lägger mindre pengar per elev och läsår än andra kommuner av samma storlek och att lärartätheten är låg.
Under skolupproret.blogspot.se finns en namninsamling med kravet att Ulricehamns kommun ordnar en folkomröstning om skolornas framtid. Cirka 4500 röstberättigade personer har hittills skrivit på namninsamlingen. Ulricehamns kommun har totalt cirka 23000 invånare.
Mattias Remar är talesperson för Uppror för skolan. Han säger att han inte vågar säga säkert hur många namn det blir på namnlistan för en folkomröstning. Listan på nätet är bara en fingervisning. För att kräva en folkomröstning krävs en fysisk lista med namnteckning, namförtydligande och personnummer.
– Jag kommer att ha med mig en namnlista till kommunfullmäktige i kväll, säger Mattias Remar. Dagen ägnar jag åt att kontrollera namnen så att alla är godkända och inget skrivit på dubbelt och att räkna namnen. Men jag räknar med att vi hamnar på någonstans mellan 4000 och 4500 godkända namn.
Det krävs cirka 1700–1900 namn för att begära en folkomröstning så oavsett vilken siffra det landar på så är marginalen god. Mattias Remar säger att en folkomröstning visserligen skulle vara rådgivande och inte beslutande och att de kan säga att det kostar så mycket att ordna en folkomröstning att det inte är ekonomiskt försvarbart, men att det vore politiskt självmord att inte alls lyssna på folkopinionen.
– Det blir ett spännande möte i kommunfullmäktige i kväll, säger han. Precis vad som helst kan hända.
Det kan lika gärna bli beslut om återremiss i kväll, som att man beslutar om omstruktureringen av skolorna.
– I början var politikerna stengårda på att de skulle stå fast vid sitt beslut om nedläggning, men med tiden har det kommit en mängd förslag från olika partier så man vet aldrig. Sent skall syndaren vakna.