Rekordpublik på debatten

5845 namnunderskrifter för en folkomröstning och närmare 650 personer som kom för att lyssna på fullmäktigdebatten.
Aldrig har en politisk fråga i Ulricehamns kommun väckt så stort intresse, som den om förslaget lägga ner skolorna i Vegby, Dalum och Marbäck.
Ulricehamn • Publicerad 29 januari 2013
Vad gör vi nu? I grupper diskuterade politikerna strategin när sammanträdet adjungerats sedan kommunstyrelsens ordförande Lars Homin, M, otippat föreslagit avslag till förslaget.
Vad gör vi nu? I grupper diskuterade politikerna strategin när sammanträdet adjungerats sedan kommunstyrelsens ordförande Lars Homin, M, otippat föreslagit avslag till förslaget.Foto: Anders Robertsson
Omkring 650 åhörare fyllde Sporthallens läktare.
Omkring 650 åhörare fyllde Sporthallens läktare.Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson

– Jag är förvånad, sade den tidigare riksdagsledamoten, regionpolitikern och numera vice ordföranden i fullmäktige, Birgitta Frändås, S, när hon såg upp mot den så gott som helt fullsatta läktaren i Sporthallen i Ulricehamn.

– Det har ju hänt väldigt mycket i kommunen förr som varit omvälvande, men det här måste röra väldigt djupa känslor, sade hon.

Vad hjärtefrågan för ulricehamnarna är vållade ingen tvekan i går kväll. Unga och gamla, landsbygdsbor och stadsbor, i stora skaror kom de och till Sporthallen som väl sällan har varit så välfylld förut.

Å andra sidan har säkert aldrig ett sammanträde i fullmäktige i Ulricehamn varit så välbesökt.

Medan åhörarna bänkade sig samlade sig media kring Mattias Remar och den tjocka luntan med namnunderskrifter från invånare som kräver en folkomröstning om landsbygdsskolornas och förskolornas framtid.

Under fem dagar har namninsamlingen ägt rum. Nu skulle antalet underskrifter offentliggöras och luntan överlämnas till kommunfullmäktigeordförande Roland Karlsson, C, som ett tecken på folkets vilja.

– Det är 5845 namn, och då har vi bara räknat godkända namn med personnummer angivet, sade Mattias Remar. Ta med det här och vi hoppas på ett bra beslut.

– Helt fantastiskt, sade Roland Karlsson imponerad, och förklarade tågordningen för en eventuell folkomröstning.

– Det vi först måste kontrollera om detta är en specifik fråga som fullmäktige har att besluta om, samt att minst tio procent av de röstberättigade i kommunen begärt en folkomröstning.

Som förste talare i skoldebatten intog kommunalrådet Lars Holmin, M, talarstolen och yrkade kort och gott på avslag.

Reaktionen bland publiken var som när luften sakta pyser ur en ballong.

Förvåningen var total.

– Han bara lade sig. Det trodde jag aldrig. Han har bara lagt sig, sade Gerhard Wichers, Landsbygdsalliansen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.