Annons

Oppositionens budget framme

Miljöpartiet de gröna, socialdemokraterna och vänsterpartiet i Ulricehamn har lagt fram ett eget förslag till budget inför år 2009.
Ulricehamn • Publicerad 23 maj 2008

– Alliansens budget har vi inte sett än, men i stort är vi nog eniga, säger Jan-Olof Sundh, (vp).

Under en kurs om budgetarbete bestämde sig de tre partierna för att gå samman och presentera en gemensam budget.

Annons

– Det är första gången vi gör en budget tillsammans.

De tre partierna har efter ett antal träffar diskuterat fram en rambudget. Bland annat vill de i sitt förslag lägga mer pengar på barn- och utbildningsnämnden.

Till exempel att minska antalet barn i förskolegrupperna till maximalt 15, satsa mer på vuxenutbildning och barnkultur, halvera avgiften till musikskolan och höja kvalitet och trivsel för elever och personal på skolorna.

– Skolorna behöver möjlighet till utflykter och studiebesök för att personal och elever ska må bättre, säger Barbro Westermark, (s).

Inom vård och omsorg vill de att alla över 90 år ska ha rätt till äldreboende om de önskar och inte som nu, genom biståndsbedömning. Ökad satsning på ungdomskultur och mer verksamhets- och driftbidrag till föreningar ingår också i förslaget.

– Flera saker är vi nog överens om med alliansen, men vi har lagt till en del, säger Barbro Westermark.

Ombyggnad av idrottshallen i Gällstad till full storlek och ett allaktivitetshus för alla åldrar är exempel på egna förslag. Miljöarbete påpekar de också som viktigt.

– Kollektivtrafiken måste bli bättre, vi inom mp vill öka anslagen till Västtrafik, säger Ingegerd Borg Saviharju, (mp).

Budgeten finansieras genom årets kassaflöde och tidigare reserver.

– I stora drag är vi överens med övriga partier, säger de.

Boel Ferm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons