Nytt hopp för vänort i Kenya

Staden Voi i Kenya kommer kanske att bli vänortsstad till Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 20 mars 2008
Jan-Åke Thorell som nu åker till Kenya än en gång för biståndsarbete i staden Voi.
Jan-Åke Thorell som nu åker till Kenya än en gång för biståndsarbete i staden Voi.Foto: PeGe Johansson

På grund av den politiska krisen efter valet i Kenya tvingades Ulricehamnspolitiker ställa in ett besök i staden Voi.

Syftet skulle vara att diskutera ett samarbete mellan städerna på vänortsnivå.

Ulricehamnspolitikerna skulle resa till Kenya. Politiker från Voi skulle komma till Ulricehamn, allt finansierat med SIDA pengar.

I slutet av mars åker ulricehamnaren Jan-Åke Thorell än en gång till Voi. Det har blivit resor till landet i stort sett varje år sen 2001.

Det är Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Ulricehamn och Svenska Kyrkan som har ett gemensamt projekt i staden Voi.

Arbetet inriktas mot föräldralösa barn.

När Ulricehamn firade sitt 700 årsjubileum arrangerades sju konserter till förmån för kyrkornas arbete. Bland annat kommer nu en 14-åring att få ett nytt liv genom en benprotes tack vare pengar insamlade i Ulricehamn. Insatserna har nu växt så kraftigt att kyrkorna byggt ett hus i staden.

Bogesunds House har fått sitt namn efter Bogesundsskolan i Ulricehamn som skänkt pengar till inköpet av huset som nu fungerar som ett informations- och resurscenter för HIV/AIDS.

Ett 20-tal föräldralösa barn får genom centret hjälp till ett bättre liv.

Arbetet bedrivs genom den lilla lutherska kyrkans församling i Voi.

Jan-Åke Thorell, som arbetet tre år i Voi, tar nu med sig tolv andra ulricehamnare till Kenya. Bland annat två elever från Tingsholmsgymnasiets medielinje som ska dokumentera besöket.

Om alla planer går i lås kommer ledande Ulricehamnspolitiker att senare i år åka till staden för diskussioner om ett vänortssamarbete. Politiker från Voi kommer också att besöka Ulricehamn i samma ärende.

– Vi har försökt två gånger tidigare att komma iväg, men den politiska krisen, med våldshandlingar i Kenya gjorde att vi inte kunde åka. Det är först nu som reseförsäkringar åter gäller i landet och UD inte avråder från resor till Kenya säger Jan-Åke Thorell, researrangör från EFS församlingen i Ulricehamn.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.