Nu har vinden vänt för kraftverket i Älmestad

Ulricehamn Artikeln publicerades
Det 31 meter höga vindkraftverket utanför Älmestad är numera ett minne blott. Under tisdagen monterades det ned. "Det är inte särskilt komplicerat. Det är ihopskruvat, så det är som ett Meccano. Man tar ut skruvarna och plockar ner det efterhand sektionsvis, säger arbetsledare Mats Flodman. Härnäst ska vindkraftverket skeppas vidare till Nordirland.
Foto:Anton Hedberg
Det 31 meter höga vindkraftverket utanför Älmestad är numera ett minne blott. Under tisdagen monterades det ned. "Det är inte särskilt komplicerat. Det är ihopskruvat, så det är som ett Meccano. Man tar ut skruvarna och plockar ner det efterhand sektionsvis, säger arbetsledare Mats Flodman. Härnäst ska vindkraftverket skeppas vidare till Nordirland.

Fyra vindkraftverk i Ulricehamns kommun har blivit tre. Under tisdagen monterades det 30 meter höga verket utanför Älmestad ned. Men precis som för många andra svenska vindkraftverk kommer det att få nytt liv utomlands.

Under de senaste åren har många vindkraftverk försvunnit från den svenska landsbygden. Under tisdagen var turen kommen till det 20 år gamla och 31 meter höga verket utanför Älmestad.

Redan under måndagen började arbetslaget att förbereda nedmonteringen. Väl under tisdagen gick så jobbet fort. Både propeller och motorhus lyftes ned på drygt en timme. Att plocka isär hela konstruktionen beräknades till mellan fyra och fem timmar.

– Det är inte särskilt komplicerat. Det är ihopskruvat, så det är som ett Meccano. Man tar ut skruvarna och plockar ner det efterhand sektionsvis, säger arbetsledare Mats Flodman.

Under året har han monterat ned ett 30-tal liknande verk.

– Det är väl lite tragiskt att man åker runt och plockar ned dem. De här renoveras ju, sen har de 20 år till på ett nytt ställe, säger han.

De flesta skeppas vidare till Irland. Men även från Italien finns det intresse av att köpa in fler vindkraftverk av samma storleksklass. Enligt Mats Flodman är förklaringen bakom enkel.

– De får bra betalt. Både Irland och Italien subventionerar grön energi. I Italien får de 2,40 kronor per kilowattimme när de säljer. På Irland är det 2,70 kronor. Här i Sverige får de här ungefär 20 öre för sin ström. Så det är stor skillnad.

– Men det är bara den här storleksklassen som är intressant. Större verk är de inte intresserade av. Det ska vara de här småverken som de kallar för gårdsverk.

Vad händer med just det här verket nu?

– Det kommer att gå med båt från Göteborg till Immingham och sen över till Nordirland. Sen stannar det till på en verkstad så byter de kullager och målar upp det. Sen monterar man det på Nordirland.

Verket kom på plats 1996 då vindkraften fortfarande var relativt oprövad i Sverige – i Ulricehamns kommun fanns det då ännu inte något verk alls. Men ett gäng entusiaster såg möjligheter med tekniken och gick ihop och bildade en ekonomisk förening.

Klart är att mycket har ändrats under de knappt 20 år som passerat sedan dess. Lennart Standoft, ordförande sedan starten, berättar:

– När vi köpte kraftverket kostade det två miljoner. Nu kostar ett verk mellan 35 och 40 miljoner. Det är en större investeringskostnad i dag än då – men också betydligt större effekt.

– Vi har haft ett ganska bra läge, men det skulle ha varit uppe ett 20-tal meter till för bättre vindar. Vårt verk är 31 meter högt. De nya är 100 meter upp till rotorn. Då är det klart att de får jämnare vind än vad vi får.

Tanken från början var att använda vindkraften till de egna hushållen, berättar han:

– Men det visade sig vara besvärligare än vad vi trodde. Så vi har sålt all energi istället. Men ersättningen har gått ner under de sista åren.

När de fick ett anbud via en svensk agent om att sälja nappade de således. "En bit under en miljon kronor" blev det slutgiltiga priset.

Nu finns det tre vindkraftverk kvar i Ulricehamns kommun. De står i Boarp mellan Marbäck och Gällstad.