Annons

Uteblev från mordrättegång – nu häktad för stöld

Den man som åtalades för mord på en annan man efter att ha knivhuggit honom häktades i helgen misstänkt för stöld och olaga hot. På torsdag inleds hovrättsförhandlingarna i mordfallet.
Ulricehamn • Publicerad 11 september 2017

På torsdag ska nya förhandlingar inledas mot den 27-årige man som åtalats för mord. Mannen friades i Tingsrätten, men åklagaren överklagade domen till Hovrätten. Den åtalade mannen dök inte upp till hovrättsförhandlingarna som då fick ställas in.

– Han kom inte, men jag kan inte svara på varför, sa mannens advokat Stefan Risö då till BT.

Annons

I fredags greps och anhölls mannen för ett annat brott, en stöld i Borås, och i lördags begärdes han häktad på sannolika skäl misstänkt för stöld, olaga hot och häleri.

Mannen ska ha stulit varor från Citygross. Han greps av butikskontrollanter efter att ha försökt fly på en elcykel. I samband med händelsen ska en av kontrollanterna ha blivit hotad med kniv. Åklagaren anger risk för fortsatt brottslig verksamhet som grund för häktning.

I och med att mannen nu sitter häktad blir det svårt för honom att utebli från torsdagens förhandlingar. Häktningstiden är satt till knappt två veckor och senast 22 september ska åtal väckas.

– Han ska vara där eftersom han är häktad, så det lär ju inte så svårt att få tag i honom, säger Andreas Ekengren som är åklagare i ärendet som gäller stöld och hot.

Att mannen även ingår i mordförhandlingarna tror Andreas Ekengren inte har påverkat häktningsbeslutet.

– Han sitter ju häktad för det nya brottet på grund av risk för fortsatt brottslighet, men eftersom han friades för mordet tror jag inte det togs med i beräkningen. Men han har ju en del annat på sig.

Att 27-åringen häktats för ett annat brott ska enligt Stefan Risö inte ha någon betydelse för mordförhandlingarna. Huruvida han haft någon kontakt med sin klient inför de nya förhandlingarna vill han inte svara på.

– Jag utgår från att det blir av. Jag utgår från att det kommer att funka denna gången, säger Stefan Risö till BT.

27-åringen har hela tiden nekat till mord och sagt att han handlat i självförsvar när han flera gånger huggit en 30-årig man med kniv. Ett av huggen tog i bröstkorgen och träffade hjärtat.

Inför de inställda hovrättsförhandlingarna hade Stefan Risö inte haft någon kontakt med den åtalade mannen. Dagen före förhandlingarna försökte han nå mannen på det behandlingshem där han tidigare vistats, men fått höra att han inte längre var kvar där. När de senast hade kontakt ville Stefan Risö då inte svara på.

Annons

Varför 27-åringen inte dök upp, eller var han befann sig, var då oklart. Stefan Risö berättar att han i nuläget inte heller vet var hans klient befinner sig och vill som sagt inte svara på om de haft någon kontakt nu.

Vid förhandlingarna kommer Stefan Risö yrka på att Hovrätten fastställer Tingsrättens friande dom.

Louise OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons