Moderaterna petar Molander

Carljohan Molander (M) sparkas nu från sina politiska uppdrag. Det är hans egen partigrupp som uttalat sitt misstroende mot honom.
Ulricehamn • Publicerad 13 september 2012
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie/UT ARKIV

Beskedet lämnades formellt under onsdagseftermiddagen.

"Det är med stor sorg som den moderata fullmäktigegruppen sett sig tvingad att rikta ett misstroende mot en enskild ledamot”.

Så skriver moderaternas gruppledare Roger Wilhelmsson i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

– Det känns mycket tråkigt att vi ser oss tvingade att ta det här steget, säger Roger Wilhelmsson.

– Carljohan Molander är en erfaren kommunpolitiker som tillfört mycket i form av arbete och engagemang för moderaterna här i Ulricehamn. Men under senaste mandatperioden har han alltmer valt att gå sin egen väg.

Enligt Roger Wilhelmsson har moderaternas partigruppsarbete skadats till följd av Carljohan Molander.

– Genom sitt agerande har han ställt sig utanför detta arbete. Mot den bakgrunden hade vi ingen annan utväg än att ta det här steget.

Roger Wilhelmsson nämner några exempel på vad det är som lett fram till situationen. Det handlar om att inte ha deltagit i gruppmöten och att ha drivit egna frågor via sin egen blogg, utan att först ha diskuterat med gruppen.

– Droppen var vid fullmäktigedebatten om budget. Där presenterade han ett eget budgetförslag.

Hur mycket skadar detta Moderaterna i Ulricehamn?

– Jag tror det hade skadat oss om vi inte hade gjort så här, säger Roger Wilhelmsson.

Har ni pratat med honom om detta?

– Vid några tidigare tillfällen har vi pratat med honom. Men senaste tiden har vi inte kunnat det, då han inte deltagit i gruppmötena.

– Samtidigt är han en erfaren politiker och han vet mycket väl vad som gäller. Partigruppsarbete är ett lagspel, där det krävs att alla bidrar. Man kan jämföra med om vi spelade fotboll. Då spelar han handboll

UT har utan framgång försökt nå Carljohan Molander för en kommentar.

Under onsdagseftermiddagen lämnade han in en formell begäran om att bli entledigad av fullmäktige från sina politiska uppdrag i Ulricehamns kommun.

Av meddelandet framgår att han gör det under protest.

”Den moderata gruppen har förklarat sitt misstroende mot mig och krävt att jag avsäger mig mina politiska uppdrag i Ulricehamns kommun. Jag delar inte angivna skäl till gruppens beslut, men jag ställs inför fullbordat faktum”, skriver han.

Han hänvisar till det mångåriga arbete han lagt ner inom Moderaterna i Ulricehamns kommun. 2002 fick han uppdraget att leda den moderata fullmäktigegruppen, vilket han gjorde de åtta kommande åren, fram till 2010. Då han tog över hade partiet förlorat fyra mandat och hade endast sex platser i fullmäktige.

”Efter åtta års ledarskap i den moderata gruppen ökade vi väljarförtroendet i staden och landsbygden”. ”I allians med C, KD och FP fick vi en majoritet på 28 av 49 platser i fullmäktige. Det är värt att notera, genom det ökade förtroendet från väljarna inom alliansen, fick vi förtroendet att leda kommunen”, skriver han.

I meddelandet uttrycker han samtidigt sin besvikelse över hur partiet nu behandlat honom:

”Jag blir både ledsen och besviken när man väcker misstro mot mitt engagemang”, skriver Carljohan Molander.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.