Kylslagen badpremiär

Ulricehamn har fått sitt kallbadhus. Efter cirka tre års planering och byggande invigdes det i går.
Ulricehamn • Publicerad 2 mars 2008
Stadsarkitekt Gunilla Pettersson mitt bland Vistaholms barnkör.
Stadsarkitekt Gunilla Pettersson mitt bland Vistaholms barnkör.Foto: Bengt Lagerstedt

Det var många som ställde sig skeptiska när planerna presenterades för tre år sedan. Men den nybildade kallbadhusföreningen jobbade hårt och rodde det hela iland. Idag har man bara lån på två av de 13 miljoner kronor anläggningen kostat.

Det blev en pampig, men kylslagen invigning på lördagen.

Först blev det sång av Vistaholms barnkör. De 45 barnen framförde flera visor innan det blev dags för Sara Gröndahl att som kallbadhusföreningens vice ordförande hälsa den åtskilliga hundratals stora publiken välkommen.

– Skönt att se att så många trotsat det tråkiga vädret och mött upp, konstaterade hon.

Så drog hon det praktiska som gällde dagen till ära. En tipspromenad anordnades och gick så att man fick se alla delar av kallbadhuset. Gruppvis slussades man ut eftersom bara 150 personer samtidigt får finnas i det.

Medlemmarna i kallbadhusföreningen fick varm choklad och kanelbulle och de som inte var det kunde på plats lösa medlemskort. Kölden lockade nog en del att göra detta för den varma chokladens skull.

Kallbadhusföreningens ordförande Gustav Örn berättade om badhusets framväxt. Han var glad för den respons kallbadsivrarna fått från såväl företag, föreningar som allmänhet.

– Akvarellmuseet i Bohuslän framhöll att det var "byggt på vilja och vatten" och det passar lika bra för oss. Därför föreslår jag att vi ger varandra en applåd, sade han.

Ballonger i luften

För själva invigningen svarade stadsarkitekt Gunilla Pettersson. Det var hennes föregångare Jonas Yngström som gjorde ritningarna och hon har fått avsluta med färgsättningen.

– Detta är Ulricehamns tredje kallbadhus. Det förs-ta öppnades 1871 vid Fiskebacken och revs av isen 1904. 1909 öppnades det andra vid Sturebadet och det är det som är förebild till dagens. 1947 revs det. Och nu 2008 öppnas det tredje, konstaterade hon.

I sitt invigningstal kom hon in på olika syn genom tiderna på kallbad, från att de ansågs farliga till att de blev nyttiga mot allehanda krämpor.

Med att mängder av blå och röda ballonger släpptes upp förklarade hon badhuset invigt och tipspromenaden med sightseeingen startade för den frusna pub-liken.

Och i dag, söndag, öppnades badhuset för kallbadare redan klockan sex på morgonen. Och med det är verksamheten igång på riktigt.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.