Kotte letar upp vägglössen

Vägglössen är svåra att bli av med och kan överleva i din resväska på vinden i över ett år utan mat.
Ulricehamn • Publicerad 24 oktober 2014
Foto: Jan Pettersson
Mattias Johansson från Ulricehamn och hans hund Kotte.
Mattias Johansson från Ulricehamn och hans hund Kotte.Foto: Jan Pettersson

De gillar värmen av din hud och luften du andas ut och deras favorittillhåll är din säng. Men nu finns det hopp – hoppet är en lurvig, fyrbent cockerspaniel från Ulricehamn vid namn Kotte och framför allt hans nos.

Han far runt som ett streck men är otroligt väldresserad och lyder instruktören och hundföraren, Mattias Johanssons, minsta kommando. Liten och smidig nosar han sig fram över golvet, tar sig fram under sängen och bakom stolar och bord. Känner han av vägglössen markerar han genom att sätta sig ned stilla och låta nosen peka i rätt riktning.

– Hunden kan känna av vägglusens alla stadier, även när de är ägg eller så små att de inte går att se med blotta ögat, förklarar Mattias Johansson.

Mattias Johansson och Kotte på företaget Passera detection dogs som finns i hela landet men har huvudkontor i Jönköping, jobbar ihop med Anticimex för att upptäcka vägglöss i offentliga miljöer eller hemma hos privatpersoner. Kottes jobb när vi träffas består i att genomsöka ett 70-tal lägenheter hos en av Anticimex kunder i preventivt syfte. Tar man vägglusen på ett tidigt stadium är de lättare att få bukt med. I en av lägenheterna hittar faktiskt Kotte vägglus och markerar på flera ställen i rummet. Innehavaren av lägenheten hade gjort en resa till London för några månader sedan och tydligen kommit hem med ovälkommet sällskap. Efter att Kotte även markerat resväskorna på vinden påbörjas saneringen av rummet. Sängen täcks med ett madrasskydd som stänger inne vägglusen, längs väggarna applicerar man kiseldamm som gör att vägglusen torkar ut då den går i dammet.

– Om det är jättemycket vägglöss får vi ibland använda bekämpningsmedel, men vi försöker med annat först. Här har det inte spritt sig så då tar vi och hämtar möblerna och fryser dem på ett annat ställe en vecka och bär hit dem sen igen. Vägglusen dör när det är för kallt och för varmt, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

För den som fått hem vägglus gäller det att ha bra nerver. Vägglusen gömmer sig i springor och små utrymmen när ingen vistas i rummet. För att locka fram dem och få dem att gå i kiseldammet så måste någon sova i rummet med vetskapen att lössen ligger och väntar på att få suga blod.

– Det är ofta förknippat med skam att ha vägglöss, som om det skulle bero på dålig hygien ungefär, men det är helt felaktigt. Vägglöss kan finnas i de renaste hem, säger Håkan Rystrand.

En av anledningarna till att Anticimex startade sitt projekt ihop med Passera detections dogs var för att det är det enda EU-certifierade företaget i Skandinavien inom EDD, explosive detection dogs. Johan Jensen tekniker på Anticimex i Göteborg frågade om Mattias visste i fall man kunde lära en hund att söka efter vägglus.

– Det var två år sedan och jag kände inte till någonting om vägglöss då. Men vi började att prata med Anticimex om det och jag började pröva med Kotte lite grann. Nu har vi väl jobbat med det här i skarpt läge sedan årsskiftet ungefär, säger Mattias Johansson.

Det tar cirka fyra till sex månader att lära en hund att söka efter vägglus och sex till åtta månader att träna upp ett team, det vill säga en människa också. Träningen består egentligen i att exponera hunden för vägglöss vid återkommande tillfällen så att den lär sig att markera när den känner doften.

– Vi lär dem känna igen vägglusens alla stadier utom när lössen är döda. På det sättet kan vi även använda hunden för att veta att saneringen fungerat och att inga vägglöss finns kvar, säger Mattias Johansson.

Vägglus

Vägglössen har följt människan i tusentals år. I norra Europa har de varit sällsynta i flera decennier, men ökade i omfattning i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet. Att de börjat öka i antal nu beror framför allt på att de blivit resistenta mot många gifter. Dessutom sprids de lättare i och med att människor reser allt mer.

Vägglössen är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Flera arter finns men den som angriper människan heter Cimex lectularius. En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul/brun till rödbrun efter det att den sugit blod. Kroppens övre yta är täckt med kort gyllengult hår något som ger vägglusen ett randigt intryck.?Källa Anticimex, lus.se

Åsa Dahlberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.