Kallbadhusföreningen har drabbats av skattesmäll

Ulricehamns kallbadhusförening har åkt på en skattesmäll på en miljon kronor och har tvingats ta ett lån på 700 000 för att klara skulden.
Ulricehamn • Publicerad 23 mars 2010
Kallbadhusföreningen har drabbats av en skattesmäll och tvingades låna 700 000 kronor.
Kallbadhusföreningen har drabbats av en skattesmäll och tvingades låna 700 000 kronor.Foto: 

– Jag fick en klump i magen, säger ordförande Cecilia Bonnevier om hur det kändes när det stod klart vad revision skulle resultera i.

Förutom att föreningen nu fick använda alla sina sparade pengar tvingades man alltså ta ett stort lån.

– Det sa slurp i alla kassor och det räckte inte ändå.

Några stora konsekvenser för verksamheten får inte skattesmällen, enligt Cecilia Bonnevier. Men man får ändå hålla hårt i pengarna framöver och skjuta på vissa planerade förändringar.

Hon nämner till exempel en planerad förändring av utgången till badet som nu skjuts på framtiden.

En höjning av årskortsavgiften har föreningen diskuterat sedan innan, bland annat eftersom denna är relativt låg jämfört med andra kallbadhus. Men nu höjer man även dagbadskortsavgiften.

Utifrån de indikatorer föreningen har fått från sina besökare tror Cecilia Bonnevier inte att detta kommer påverka folks vilja att gå och bada nämnvärt.

Bakgrunden till revisionen var att Skatteverket ville reda ut konsekvenserna av att en stor del av kallbadhuset finansierades med sponsorintäkter. Dessutom ville man se över vilken momsskyldighet föreningen har med anledning av att det bedrivs näringsverksamhet i fastigheten, som restaurang och spa.

Resultatet av revisionen blev bland annat att föreningen ska betala skatt på sponsorintäkterna tidigare än vad man hade tänkt sig. Totalt slutade det med att föreningen skulle betala 975 470 kronor till Skatteverket, vilket också gjordes i slutet av december 2009. Ett tag såg dock resultatet ut att bli ännu värre för föreningens del.

– Ett tag var siffran dubbelt upp i spekulationen från Skatteverket. Då var siffran 1,7 miljoner och vi tänkte konkurs.

Enligt Cecilia Bonnevier är det en mycket grundlig genomgång som har gjorts.

– Det finns nog inte en sten som inte har vänts på.

Det har förstås varit en jobbig tid för de inblandade men Cecilia Bonnevier tillägger att det samtidigt har varit ett intressant arbete, och hon är nöjd med samarbetet med Skatteverket.

– De jobbade med att hitta den billigaste lösningen för oss.

Föreningen hade nyligen sitt årsmöte, där medlemmarna informerades om resultatet av revisionen. Enligt Cecilia Bonnevier tog medlemmarna beskedet med ro. Styrelsen beviljades sedan ansvarsfrihet i vanlig ordning.

Cecilia Bonnevier säger att stämningen i styrelsen och i föreningen trots allt är god. En orsak är att försäljningen av dag- och årsbadkort fortsätter att öka.

Under 2009 såldes 4 120 dagbadkort, en ökning med 720 från året innan, samt 360 årsbadkort, en ökning med 92. Intresset för att vara medlem har minskat. Från att som mest ha haft drygt 1 200 medlemmar har föreningen nu cirka 870 medlemmar.

Under året sade krögarparet Mats Holmer och Anette Carlsson upp kontraktet för restaurang Mat och vin i kallbadhuset. Nya körgare blev Jens och Birgitta Bylin.

Styrelsens ordförande är Cecilia Bonnevier. Vid det senaste årsmötet skedde tre nyval till styrelsen: Lars Holmin, Hanna Backström och Eva Rönnås. Övriga i styrelsen är Gunnilla Pettersson, Hugo Claesson, Fredrika Dahlander och Urban Zander.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.