Hundvalpar levde i avföring på kennel i Ulricehamn

Vid en inspektion nyligen vid hundkenneln utanför Ulricehamn uppdagades allvarliga brister.
Ulricehamn • Publicerad 15 september 2008

Hela anläggningen var smutsig stora mängder avföring och urin på golv och bäddar.

Det var en bedrövlig syn som mötte veterinären och djurskyddsinspektörerna, då de besökte kenneln i ett litet samhälle i Ulricehamns kommun för några veckor sedan.

De cirka 80 schäferhundarna har tillgång till en lagerbyggnad och ett stall, men vistas även i boningshuset. På golven fanns avföring och urin. Det var även smutsigt med damm, hårtussar och ett avgnagt hästbäcken inne i huset. På toaletten låg en död valp.

Utfordringen av hundarna skedde direkt på marken utomhus. På rastgården låg avfall, brädor, galler, glasskärvor och annat som bedömdes kunna innebära skaderisk för hundarna. Mitt på gården fanns en eld där avföring kontinuerligt eldades upp.

Vattentunnan med dricksvatten användes även av hundarna till att bada i. l några av utrymmena inomhus stod tomma vattenhinkar.

På andra våningen i bonings. huset fanns en halv säck med torrfoder i vilken även hundar vistades. Enligt inspektionsrapporten luktade det starkt av urin och avföring. Fönster och dörrar var stängda och inga ventiler noterades.

Miljökontoret har fått upprepade anmälningar mot kenneln allt sedan den etablerades i kommunen 2005. Bland annat har hundköpare som varit missnöjda hört av sig. Inspektioner med påpekanden har gjorts men kennelägaren har inte följt åläggandena.

Det kan bli fråga om att tillståndet för verksamheten kan komma att dras in. I veterinärutlåtandet ges förslag till omedelbara åtgärder.

Christer Seldevall
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.