Hundratals utan ström i Ulricehamn

Nattens hårda vindar har orsakat en mängd strömavbrott för Vattenfalls kunder i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 27 december 2011
Hårda vindar har drabbats Sverige i natt.
Hårda vindar har drabbats Sverige i natt.Foto: Berit Roald/Scanpix

Vid 13-tiden på var cirka 230 hushåll utan ström i Ulricehamn.

I övriga Sverige är närmare 52 000 av Fortum, Vattenfall och Eons kunder strömlösa.

Fortum räknar med att omkring 10 000 kunder i Gävleborgs län får tillbringa natten utan ström. Eon tror att det tar till onsdag innan alla i Gävleborg, Jämtland och Västernorrland får tillbaka elen.

Enligt SMHI skulle ett nytt lågtryck med vindar på över 20 meter per sekund drabba Västsverige och västra delen av Norrland natten mot tisdagen. En klass 1-varning utfärdades.

Nattågen mot övre Norrland och Jämtland avgick inte på annandagen, men förhoppningsvis återupptas trafiken under dagen.

Strandsatta i Luleå får åka buss till Sundsvall för att därifrån åka X 2000 söderut.

Järnvägen Stockholm– Bollnäs är nu farbar, enligt SJ:s pressjour.

Prognosen är att trafiken mot Dalarna kan återupptas vid lunchtid. På vissa sträckor har ersättningstrafik med buss satts in.

Förutom de tre stora kraftbolagen saknar 7 000 av Härjeåns abonnenter ström. De berörda finns i Sveg/Hede/Funäsdalen samt i Ånge/Bräcke/Bispgården.

Tågtrafiken på Ostkustbanan mellan Sundsvall och Härnösand och Sundsvall–Hudiksvall väntas åter vara igång vid lunchtid, enligt Trafikverkets senaste prognos. Detsamma gäller för Mittbanans sträcka Storlien–Östersund samt Avesta/Krylbo–Sala på Dalabanan.

Däremot är det oklart när tågtrafiken mellan Ånge och Ljusdal kommer igång.

Vädret håller på att stabilisera sig, enligt SMHI. Vindarna har kulminerat på de flesta håll, även om det fortsätter att vara blåsigt i fjällen. Den utfärdade klass 1-varningen kommer att ligga kvar från Dalafjällen och norrut. Söderöver väntas varningen försvinna.

– Det ligger nu varningar i nordvästra Götaland och upp över Örebro och Värmland, men där kommer vindarna att avta under förmiddagen. Det kommer att vara fortsatt småblåsigt, men det är inget varningsläge där, säger Lisa Frost på SMHI till TT.

Den som hoppas på snö i södra Sverige lär bli besviken.

– I morgon har vi ett nederbördsområde som letar sig in över landet, men det är så milt i söder så det faller som regn. Över Norrland faller det som snö, men där finns det redan snö, säger Lisa Frost.

Hassela Skiresort i norra Hälsingland blev helt utslagen av stormen.

– Vi har ännu inte vid tiotiden på tisdagen fått elströmmen tillbaka. Hotellet och stugorna är helt nedkylda. Det är tur i oturen att vi inte har haft 20 grader kallt de här dagarna. Då hade det kunnat se riktigt illa ut. Våra gäster har fått åka hem och vi har ringt och meddelat de gäster som nu skulle komma att anläggningen är utslagen. Vi hoppas att allt är i sin ordning till nyår – om inte så blir det ett stort ekonomiskt avbräck, säger Lars-Håkan Lundin på skidcentret i Hassela.

Stormen vräkte även ned massor av träd i skidbackarna och på liftarna.

– Det är lite ont om snö i backarna och därför hade vi endast två liftar öppna. Både är utslagna, nedfallna träd har orsakat skador på liftarna. Vi räknar med att reparationen tar några dagar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.