Hon ger ton åt idéerna

Hon är en idéspruta utan dess like och dessutom musikaliskt mångkunnig.
Ulricehamn • Publicerad 4 oktober 2008
Foto: Göran Jakobsson

Utan henne hade inte konsertserien Framtidsfrön i Ulricehamn blivit av. Det handlar om Elisabeth Feldt, och den som beskriver henne är Carl Sjögren. Han är kyrkoherde i Ulricehamn, hon sopran, med rötter i Dalum.

Det var där det hela startade för Elisabeth Feldt. Bonnatösen blev inte tuvan trogen utan gav sig hän åt musiken. Och på Tingsholmsgymnasiet tog det rejäl fart. Där upptäckte hon kyrkomusiken på ett sätt som fick henne att fastna. Efter studenten utbildade hon sig först till organist och sedan till musikpedagog.

– Det var mycket musik hemma och det var väl då mitt musikintresse grundades, konstaterar hon.

Sin utbildning har hon fått vid musikhögskolorna i Göteborg och Örebro samt därefter i Piteå för professorerna Dorothy Irving och Matti Hirvonen. Hon har också deltagit i masterclasses för bland andra Loa Falkman och Helena Döse.

Sopransolist

Förutom att undervisa i sång på Helsjöns folkhögskola i Horred är Elisabeth Feldt också verksam som sångerska. Som sopransolist har hon framträtt i åtskilliga större verk och framfört kammarmusik i skiftande konstellationer.

I fjol låg hon bakom den mycket framgångsrika serien jubileumskonserter i Ulricehamns kyrka. Det ledde vidare till årets pågående serie Framtidsfrön.

– Elisabeth är verkligen energisk och kommer hela tiden med nya förslag på vad vi kan göra. Utan Elisabeth hade det inte blivit konsertserier, varken i fjol eller i år, konstaterar kyrkoherde Carl Sjögren.

Att allmänheten gillar konserterna och fyller kyrkan är en annan, inte mindre glädjande, historia.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.