Han vet allt om orkidéer

Förr ansågs det svårt och exklusivt att odla orkidéer hemma på fönsterbrädan. Nu finns dessa exotiska och vackra blommor i överflöd.
Ulricehamn • Publicerad 11 februari 2008
Vad Sven Andersson inte vet om orkidéer är troligen knappast värt att veta. En stor publik fick ta del av kunskapen härom kvällen.
Vad Sven Andersson inte vet om orkidéer är troligen knappast värt att veta. En stor publik fick ta del av kunskapen härom kvällen.Foto: Göran Jakobsson

Många är lättskötta och kan ge långvarig glädje. Att intresset är stort framgick då det var orkidéafton i Ulricehamn härom kvällen.

Bortåt hundra personer mötte upp då Ulricehamns trädgårdsförening kallade till en orkidéafton på Skotteksgården. Det var betydligt fler än man brukar vara, men så var också Sven Andersson på plats och gav råd.

Sven Andersson är en välkänd ulricehamnare, men minst i trädgårdssammanhang. Visserligen är han egentligen smålänning och bor delvis på föräldragården där han har orkidéodling i lite större skala och övrigt bor han numera i Vegby.

1953 kom han till Ulricehamn och blev handelsträdgårdsmästare med både växthus åt Brunnshållet och butik på Storgatan. Men nu är det som orkidéexpert han är aktuell.

Det var åtskilliga bilder Sven hade att visa, många just orkidéer men även andra en hel del andra växter. Och efter kaffet blev det tid för honom att dela ut tips och råd och svarade på publikens frågor.

– Vattna med ljummet vatten under kranen på diskbänken med relativt kraftig stråle så att rötterna spolas rena från allehanda otyg. Men se till att vattnet rinner helt av innan växten sätts tillbaka på fönsterbrädan, slog Sven Andersson fast.

Och så näring någon gång under växttiden men inte under vintern. Omplantering bör ske så sällan som möjligt. När sista blomman fallit klipps blomstängeln ner så att den bara innehåller två ”klor” och gör man så kan en ny planta bildas dår. Denna planteras sedan i april i egen kruka. Man kan klippa bort en del rötter och det är viktig att ingen rot viks för då kan plantan ruttna.

– En del blandar vitmossa i orkidékrukan, men det vill jag varna för på det bestämdaste. Vattnar man vitmossa är det nästan omöjligt att få den torr igen och det är farligt för orkidén.

Det fanns dock några i publiken som var av annan åsikt och menade att vitmossan fått sina blommor att utvecklas mycket bra, och en del orkidékännare finns också som talar till vitmossans fördel.

Nya föröknings- och odlingsmetoder har gjort orkidéerna mera lättskötta och tillgängliga för alla. Men många använder mera som inredningsdetaljer än som botaniska rariteter. Men det gäller givetvis inte för besökarna på Skotteksgården.

Sköt orkidéer så här

Låt jorden torka ut något mellan vattningarna. Använd mjukt vatten fritt från kalk och klor. Vattnet bör helst vara rumstempererat och kan med fördel tappas upp dagen innan.

Se upp så att det inte blir vatten stående i krukan eller i bladrosetten.

Duscha blad och luftrötter då och då, men duscha inte själva blommorna som kan få missprydande fläckar.

Andra sätt att göra den torra inomhusmiljön bättre för orkidéerna är att placera dem tillsammans med andra växter som avger fukt.

Gödsla med speciell orkidénäring. Under tillväxtperioden kan det vara lämpligt att tillföra näring var annan till var tredje vattning. De orkidéer som ”vilar” bör inte ha någon näring alls.

När blomningen är över, vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop ordentligt. Nya knoppar kan bildas längs den gamla stängeln. Torkar blomstängeln bara delvis i toppen kan du klippa bort endast den torra delen och låta resten sitta kvar.

Placera den överblommade orkidén på undanskymd plats, låt den gärna stå lite svalt då blommar den om snabbare.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.