Han blir fältpastor i Kosovo

Ronny Augustsson i Alboga står inför en riktigt utmaning.
Ulricehamn • Publicerad 18 mars 2008
Ronny Augustsson från Alboga kommer att under sju månader tjänstgöra som bataljonspastor vid Sveriges fredsbevarande styrka i Kosovo.
Ronny Augustsson från Alboga kommer att under sju månader tjänstgöra som bataljonspastor vid Sveriges fredsbevarande styrka i Kosovo.Foto: Hannah Larsson

Den 8 april åker han till Kosovo som bataljonspastor i den svenska fredsbevarande styrkan. Spännande tycker han att det ska bli.

Alboga. Ronny Augustsson är distriktskonsulent och pastor i Svenska missionskyrkan. Som sådan blir han lite historisk, för det är första gången på 20 år missionskyrkan sänder ut en fältpastor.

Efter den förberedande missionsutbildningen som genomförs på Livgardet i Kungsängen reder Ronny Augustsson med sina 243 kolleger i den 17:e svenska KFOR-styrkan till Camp Victoria utanför Pristina, som är huvudstad i Kosovo.

Sju månader

Där kommer Ronny Augustsson och de övriga att verka i sju månader. Det blir en upplevelse för Ronny, som är 42 år och bor i Alboga med hustru och en son. De båda äldre sönerna är redan utflugna

– Det var utmaningen och glädjen i att vara pastor utanför kyrkans port som fick mig att söka tjänsten. Jag vill utveckla pastorsrollen utanför kyrkan, säger han.

Jobbet som fältpastor går till stora delar ut på att stödja kamraterna. Det arbete som en fredsbevarande styrka utför är inte alltid så lätt och det kan behövas någon att kunna prata ut med.

– Detta med kamratstöd är inte helt nytt för mig. Jag har tidigare erfarenhet att stödja personal i uniformsyrken, bland annat som pastor hos polisen i Borås.

Oklart läge

Det är lite oklart hur tillvaron i Kosovo blir för Ronny Augustsson och de övriga i styrkan. Just nu bedöms det som spänt men inget direkt hot finns med de fredsbevarande styrkorna. Lugnt men skört, uppger andra. Men Kosovos utropande av sig som självständig stat har ökat oron, i alla fall i vissa kretsar, och läget kan förändras snabbt.

– Jag kommer precis som mina kamrater att möta ett mänskligt lidande och svåra levnadsförhållanden. Det kommer att påverka oss. Många soldater tar egna initiativ till humanitära insatser, och även om dessa är små, så är glädjen över att handgripligt kunna hjälpa någon stor, säger han.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.