Annons

Fortsatt svårt efter eheclarmet

Groddproduktionen börjar sakta återhämta sig efter sommarens ehecutbrott. Men fortfarande är misstron stor.
– Vår produktion ligger på 35 procent mindre än i våras, säger Tomas Norberg, driftsansvarig på Nylanders Gröna Linje i Timmele.
Ulricehamn • Publicerad 29 september 2011
Foto: Magnus Persson
Svenska odlare är föredömliga när det handlar om säkerhet. Det är Tomas Norberg och Livsmedelsverket överens om.
Svenska odlare är föredömliga när det handlar om säkerhet. Det är Tomas Norberg och Livsmedelsverket överens om.Foto: Anders Robertsson

Tomas Nordberg anser att svenska odlare drabbades orättvist hårt när Livsmedelsverket i somras gick ut och avrådde från att äta groddar.

– De skulle ha avrått från att äta importerade groddar. Sverige är ett föregångsland och ligger långt före övriga Europa när det gäller att pastörisera fröer som tar död på ehecbakterier, säger han.

Annons

Han anser att det varit lätt för Livsmedelsverket att kontakta svenska odlare och ta reda på hur produktionen går till innan varningen gick ut.

– I Sverige är vi bara elva stycken så det borde de ha kunnat göra. Då hade de vetat hur vår produktion ser ut och att vi inte använder bockhornsklöver.

Nylanders Gröna Linje är liksom merparten av de professionella odlarna anslutna till svenskt Sigill. Det är en kontrollmärkning för hur livsmedel och blommor ska hanteras.

– Alla pastöriserar sina fröer och att äta svenska groddar är därför tämligen riskfritt, menar han.

Nu vet även Livsmedelsverket hur de svenska odlarna arbetar.

– De har tagit fram eget material och det finns upparbetade kanaler om något händer igen. I slutändan gagnar det alla.

Egentligen är Tomas Norberg också trött på att prata om ehecsmittan.

– Jag vill bara glömma det här och istället prata om hur nyttigt det är att äta groddar. En näve sådana här ger alla näringsämnen man behöver, säger han och håller upp en låda som väntar på att hamna i butiken.

Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket menar att den bedömningen de gjorde var riktig i den extrema situation som rådde efter utbrottet i Tyskland med många svårt sjuka och döda.

– Vi tog beslutet efter att ha vägt folkhälsan mot eventuella konsekvenser för branschen.

Annons

I oktober kommer Europeiska säkerhetsmyndigheten EFSA lägga fram förslag till nya riktlinjer som ska göra produktionen säkrare för EU-komissionen. Även Svenskt Sigill ska revidera hur de odlare som är anslutna ska sköta sin produktion.

– Situationen är överlag bättre i Sverige. Att pastörisera fröerna är väldigt ovanligt. Det vanligaste är att använda kemikalier, säger Mats Lindblad.

Ehec spårades till Egypten

Ehecsmittan som bröt ut i Frankrike och Tyskland spårades till bockhornsklöver som importerats från Egypten.

I Sverige används inte bockhornsklöver av professionella odlare och ingen smitta kunde heller spåras till Sverige.

Nu ligger den svenska produktionen på ungefär hälften av vad den gjorde innan Livsmedelsverkets rekommendationer att man inte skulle äta groddar.

I Tyskland där det stora utbrottet var har de tappat 70 procent.

Christel Hofberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons