Försäljningen av förskola i Tvärred gick fel redan från börjjan
Det berodde på att det saknades instruktioner för hur försäljningen av före detta förskolan skulle gå till.
Tvärred. För att få reda på vad som egentligen hänt och vad som blivit fel har advokatbyrån MAQS i Göteborg gått igenom det hela. Inblandande chefer, tjänstemän, mäklare och politiker har intervjuats och olika handlingar genomgåtts. Utredningen har nu utmynnat i en 28 sidor tjock rapport.
De flesta frågetecken har rätats ut, men inte alla. Och det finns skilda meningar om vad rapporten slår fast.
Vad det hela handlar om är varför centerpolitikern Månika Sager fick köpa förskolan trots att hon inte hade högsta budet. I annonsen framgick att det var högsta bud som gällde, men att kommunen ändå förbehöll sig rätten att fritt välja köpare.
Eftersom någon kände Månika Sager undersöktes hon inte närmare utan det tecknades köpekontrakt med henne på 225 000 kronor. Att det samtidigt gjordes upp en lista på spekulanter som var beredda att betala mer än så framkom inte. Att dessa skulle utredas insåg man först senare och de fick träffa tjänsteman och mäklare och blev då bedömda likvärdiga med Månika Sager. I det läget träffades kommunchef, servicechef, fastighetschef och mäklare för att reda ut det uppkomna läget. Beslutet blev att Sager trots allt skulle få köpa.
Vem som fattade beslutet framgår inte av rapporten. Men man ansåg det nödvändigt att omförhandla priset eftersom det låg under de andra spekulanternas bud. Alternativet hade varit att upphäva undertecknat köpeavtal och då hade det troligen blivit fråga om skadestånd.
Månika Sagers nya pris blev 260 000 kronor, men nu skulle kommunen betala städning för 13 500 kronor. I rapporten påpekas att det inte strider med kommunlagen att göra som man gjort, men att det hade varit lämpligare om man haft budgivning mellan de inblandade parterna.
Att detta skett visste inte kommunstyrelsen då man i oktober godkände försäljningen. Kommunalrådet Roland Karlsson menar, enligt rapporten, att han informerat allianspartierna om att det fanns ytterligare ett köpekontrakt och att han utgått från att oppositionen fått samma information.
Rapporten slår fast att det inte förekommit något politisk styrning i ärendet. Det slås fast att det främst är servicechefen och fastighetschefen som bär ansvar för att det gått fel, men även mäklaren och exploateringshandläggaren kritiseras.
Rapporten innehåller en del förslag till åtgärder för att samma sak inte ska kunna ske igen. När de är beredda kommer kommunstyrelsen att behandla rapporten.
Servicechefen uppges framför allt vara nöjd med att inga formella fel begåtts och tror att om man följer de förslag rapporten innhåller kommer det skedda inte att upprepas.
Fastighetschefen Sven Axelsson är besviken och menar att rapporten i vissa delar är felaktig och kommer att begära att den rättas till.