Flyktingar går miste om utlovad bostad

Fastighetsägaren sålde huset trots färdigt hyreskontrakt.
Ulricehamn • Publicerad 2 september 2008

Huset i Dalum skulle bli räddningen för tre flyktingfamiljer från Irak. Men nu har ägaren sålt fastigheten. – Jag blev helt ställd, säger kommunens flyktingsamordnare Kristina Åslund.

Resan för de tre flyktingfamiljerna till Sverige är redan klar. Därför måste bostadsfrågan lösas under den här veckan.

– Vi vet att det finns tomma stugor, hus och liknade i kommunen där familjerna skulle kunna bo. Vi vet bara inte hur vi ska få tag i fastighetsägarna, säger Kristina Åslund.

I våras blev det klart att de tre familjerna, totalt 16 personer varav 10 barn, skulle få flytta in i en fastighet i Dalum. Efter en förfrågan från migrationsverket hade Ulricehamns kommun tecknat hyreskontrakt med fastighetsägaren om att hyra huset från den 1 september.

– Men när vi nu kom dit för att ställa in möbler och förbereda inflyttningen, fick vi veta att fastigheten var såld, säger Kristina Åslund. Den nye ägaren hade tänkt flytta in själv och blev ledsen då vi berättade om den uppkomna situationen.

Någon förklaring från den förre ägaren som sålde fastigheten, trots att hyreskontraktet var klart, har Kristina Åslund inte fått.

– Vår kommunjurist har kollat vilka möjligheter vi har att hävda vår rätt. Men eftersom det ännu inte flyttat in någon i fastigheten har vi inte möjligheter att hävda att kontraktet ska gälla.

– Klart man blir besviken. Vi hade förberett oss genom att kontakta skola och vårdcentral. Nu får vi se oss om efter en annan lösning

Flyktingfamiljerna är palestinier i Irak som varit på flykt under flera år på grund av kriget. Den senaste tiden har de bott i tältläger på gränsen mellan Irak och Syrien.

– De har beviljats flyktingstatus och är kvotflyktingar som Sverige förbundit sig att ta emot, säger Kristina Åslund.

Hon konstaterar att det hos vissa fastighetsägare kan finnas en oro att hyra ut bostad för flyktingar. Men i sådana här fall tecknas kontraktet med etableringscenter i Ulricehamns kommun.

– Om något eventuellt skulle inträffa tar vi det fulla ansvaret. Det finns alltså ingen anledning till oro, säger Kristina Åslund.

Hon hoppas finna en lösning som innebär att familjer bor på samma ort. Det skulle underlätta kontakterna med bland annat skola och vårdcentral.

– Men vi får vara öppna även för andra lösningar.

Hon menar att den som upplåter en ledig bostad till flyktingarna själv har att vinna på en sådan handling.

– Förutom att man hjälper utsatta individer får man en möjlighet att möta människor från en annan del av världen. Något som i sig kan ge nya erfarenheter.

Christer Seldevall
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.