1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fjärde gången gillt - Ulricehamn har valt en ledning

Ulricehamns kommun har på fjärde försöket valt både kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens presidium. Men valet av kommunstyrelsens presidium, med Roland Karlsson (C) som ordförande gäller bara i ett år.
Äntligen. Efter tre möten utan val av presidium får ålderspresidenten Margareta Juliusson lämna över kommunfullmäktiges ordförandeklubba till nya ordföranden Dario Mihajlovic (NU) under överinseende av vice ordförande Sören Johansson (M).
Foto: Anne Engström

Inför torsdagens möte i Ulricehamns kommunfullmäktige var stämningen spänd. Fullmäktige har redan haft tre möten sedan valet och vid alla tre misslyckats med att välja kommunstyrelse och kommunstyrelsens presidium.

Nu lyckades man odramatiskt välja Dario Mihajlovic (NU) till kommunfullmäktiges ordförande och Sören Johansson (M) till vice ordförande.

Till kommunstyrelsen valdes som ordinarie Roland Karlsson (C), Klas Redin (S), Wiktor Öberg (M), Mikael Dahl (C), Celso Silva Gonçalves (S), Niclas Sunding (SD), Mikael Levander (NU), Sebastian Gustavsson (M), Lisa Åkesson (NU), Inga-Kersti Skarland (S), Kerstin Berggren (MP), Mats Bogren (NU), Eva B Arnesson (KD), Adela Brkic Carlsson (L) och Aila Kiviharju (SD).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Nominerade till kommunstyrelsens ordförande var Roland Karlsson (C), förste vice ordförande Mikael Levander (NU) och andre vice ordförande Wiktor Öberg (M). Men innan valen kunde genomföras vidtog en lång diskussion. Inga-Kersti Skarland (S) yrkade att med tanke på att styret betraktas som svagt (bara 17 mandat) skulle presidiet bara väljas på ett år. Hon yrkade också på att det skulle införas en ytterligare post som biträdande oppositionsråd som väljs den 10 januari.

Mikael Levander (NU) ifrågasatte utökningen av kostnadsskäl. Hans parti gick till val på att minska antalet kommunalråd. Han berättade också om hur NU såg på förhandlingarna fram till ett nytt styre och undrade om oppositionen i själva verket mest var ute efter de arvoderade posterna. Han undrade varför bland annat S inte velat diskutera ett samarbete.

– För oss var inte förtroendet för NU på topp efter förra mandatperioden, sade Mattias Josefsson (S). Därför valde vi att backa ur samtalen.

Lars Holmin (M) påtalade att även efter utökningen skulle de styrande ha fler procent än oppositionen, trots att oppositionen har fler procent totalt av rösterna. Men det anser han ändå vara rimligt.

– Vi tycker att båda sidor ska ha inflytande men majoriteten mer.

Jan-Olof Sundh (V) sade att om allt han hört om det politiska spelet stämde är det ett grundskott mot demokratin. Han yrkade avslag på Inga-Kersti Skarlands förslag. Även Dan Ljung (V) reagerade på det politiska spelet och jämförde Ulricehamnspolitiken med filmen Sällskapsresan - det pratas mycket om procent.

Niclas Sunding (SD) och Mattias Bengtsson (SD) yrkade däremot bifall och motiverade det med att oppositionen skulle få mer insyn.

– Och då tror vi ändå inte att vi är tilltänkta till någon av posterna, säger Mattias Bengtsson.

– Vi tycker självklart att S ska vara med i rådhuset, men det behövs inte en post till, sade Mats Bogren (NU).

Roland Karlsson (C) höll med:

Vi vill ha in S i rådhuset, men inte på det här sättet, sade han. Vi har ett samarbete med Nya Ulricehamn som har gått till val på att minska antalet kommunalråd.

– Det kanske inte handlar om poster och procent, utan att man anser att man har ett ansvar inför sina väljare att stå upp för sin politik, sade Eva B Arnesson (KD).

Ingemar Basth (MP) tyckte att debatten blivit rena filibusterdebatten och ville framför allt att valet skulle klaras av, men hade ingen synpunkt om hur man skulle lösa frågan om inflytande.

Efter ajuornering deklarerade NU och C att de inte deltar i beslutet och Mikael Levander drog tillbaka sitt avslagsyrkande. Inga-Kersti Skarlands yrkanden antogs.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Wiktor Öberg (M) i samspråk med kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson (C).
Foto: Anne Engström

Beslutet blev att välja presidiet på ett år med Roland Karlsson som ordförande, Mikael Levander förste vice ordförande och Wiktor Öberg som andre vice ordförande.

Övriga val kommer BT att redovisa senare.

Läs mer

Ulricehamn

Klart för ny gångbro i centrum – efter över 20 års väntan

Bron ska koppla samman strandpromenaden och centrum.

Corona i Sjuhärad

Nya beslutet: Daglig verksamhet i Borås öppnar igen

”Smittspridningen har minskat och många brukare mår inte bra”

Borås

Pojke skadad efter knivslagsmål på Norrby – ingen gripen

✓ 20-tal ungdomar i knivslagsmål ✓ Förda till Säs ✓ Stor polisinsats

Borås

Borås: Grävmaskin slog i bro på R40 – långa köer

Olyckan skedde vid Hultamotet.

Sport

Elfsborg hämtade ikapp underläge: ”Fick en utskällning”

Elfsborg mot Sirius slutade 3–3.

S-krisen

Malin Carlssons make riktar skarp kritik mot kommunen: ”Jag har fått nog nu”

Kräver oberoende utredning av turerna kring Malin Carlsson.