Annons

Fängelse för brutalt dåd i Marbäck

En 21-årig ulricehamnare plågas av ständig dödsångest efter att ha blivit svårt misshandlad och dumpad i skogen. I dag dömdes två män med koppling till Bandidos till ett års fängelse efter dådet nära Marbäck.
Ulricehamn • Publicerad 5 november 2009

21-åringen orkade inte vara med på rättegången:

–Nej, det klarar jag inte. Men det jag sagt till polisen stämmer, sa han när domstolen ringde upp honom under förhandlingen.

Annons

Istället spelades polisförhör med mannen upp i rätten.

BT har tidigare berättat om händelsen i februari förra året. Ulricehamnaren var bekant med två killar som enligt polisen tillhörde kretsen runt Bandidos. Alla tre åkte till Halmstad och träffade andra från samma kretsar.

Någon bad 21-åringen åka till en bankomat och göra uttag åt honom. Han tog ut ett par tusen kronor. Men på grund av ett tekniskt fel såg det ut som om uttaget var mycket större och ulricehamnaren anklagades för att ha stulit 9.700 kronor.

Därför lockades han senare till Marknadsplatsen i Ulricehamn och tvingades in i en bil som körde mot Marbäck. Under färden höll någon fast hans händer, medan en annan pumpade knytnävslag mot ansiktet.

I polisförhör berättade 20-åringen om skräcken:

– Nu blir jag väl mördad. Det var min första tanke.

Färden slutade på en skogsväg.

– Någon drog mig ur bilen och dom sa att det var perfekt för ingen kunde höra mig skrika. Jag fick ett knä eller en spark i ansiktet. Fan, va snyggt knä du fick in, sa någon. Sen blev allt svart.

Upprinnelsen verkar vara en total grundlös anklagelse, enligt åklagaren.

Tre åtalades för dådet. En friades, men två män från Halland, 26 och 27 år, dömdes på torsdagen till ett års fängelse för olaga frihetsberövande och grov misshandel. Dessutom ska de solidariskt betala skadestånd på 65 000 kronor till ulricehamnaren.

Annons

Båda nekade:

– Jag vet inget om några uttag av pengar. Jag har aldrig varit i Ulricehamn och vet inte var det ligger, förklarade en under rättegången.

En av männen sa att han var med i Bandidos X-team vid tillfället. Den andre tyckte inte det hade med saken att göra om han var med eller inte.

21-åringen lider av svår ångest efter dådet:

– Han tror att han ska dö och att människor ska döda honom. Han är bara i sin lägenhet. Han är en helt annan person än tidigare, vittnade en nära anhörig.

Tingsrätten i Halmstad ansåg att man kunde gå på de uppgifter mannen tidigare lämnat i polisförhör, utan att frångå principen om en rättvis rättegång.

En av de dömda var även inblandad i ett bestialiskt dåd på Hallandsåsen i mars 2008, då en man torterades och stympades. BT har också berättat om det fallet tidigare.

Offret fördes till en enslig sportstuga. Han tejpades fast vid en stol och blev slagen med kofot. Minst sex spikar slogs in i armar och ben. Han tvingades äta sitt avskurna öra, fick tår avskurna och någon fimpade en cigarett i hans öga.

Mannen som torterades hittades nyligen död i sin bil i ett garage. Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons