Extra sammaträde i kommunstyrelsen för att ta tag i brister.

Det pyr ganska rejält i stadshuset i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 25 juli 2008

Olika utredningar har visat på brister såväl vad gäller det politiska samarbetet som det mellan politiker och tjänstemän och inom tjänstemannakåren. För att ta tag i detta blir det ett extra sammanträde med kommunstyrelsen den 4 augusti.

Det är politiker i den politiska oppositionen i kommunstyrelsen som krävt det extra mötet för att diskutera kommunstyrelsens arbetsformer, politisk beredning med mera.

Av begäran till mötet framgår att kommunstyrelsens arbetsformer och liknande under flera år varit föremål för flera möten och inte minst rapporter från revisorer och andra.

”Då i princip ingenting har hänt under alla dessa år, i mening och syfte att komma tillrätta med alla de delar som finns omnämnda i anteckningar och rapporter, ser vi oss nödsakade att ta vårt ansvar och agera på detta sätt i frågan. Allt annat vore ansvarslöst!”, heter det i begäran.

Vidare påpekar man: ”Att kommunstyrelsens ordförande och alliansmajoriteten inte vill ta tag i frågan och få till en positiv långsiktigt hållbar lösning över partigränserna, skadar på ett mycket allvarligt sätt tilltron för Ulricehamns kommun.”

Därför vill oppositionen nu ha en omgående lösning och menar att en ytterligare förhalning är helt oacceptabelt.

Och det blir som miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet kräver, ett extra sammanträde med kommunstyrelsen.

I den arbetsmiljökartläggning som Ingela Thylefors nu senast gjort, fokuseras på tre nyckelpersoner i kommunen. Det är kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson (c), kommunstyrelsens vice ordförande Kjell Andersson (s) och kommunchefen Karl-Erik Claesson.

Alla dessa uppges ha sina fördelar och nackdelar, men bidrar på olika sätt till att läget inte är bästa tänkbara. Ingela Thylefors framför konkreta förslag till en förbättring och andra finns i tidigare utredningar och dokument.

Nu vill man att kommunstyrelsen rejält ska gå igenom det hela för att hitta en lösning till samarbete och gemensam framåtanda i stället för revirkämpande bortförklaringar genom att skylla på andra.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.