Ett namn som blev en bok
Tostarp. Östen Emanuelsson i Vegby har skrivit av en förteckning över födda, vigda och döda i Södra Säm från 1744 till 1970. Tack vare detta kunde Sture Hjalmarsson, en hembygdskunnig 92-åring, finna att Claes Emil Tholin var född i Götåkra Skattegården 1860. Och med hjälp av Gustaf Bogers knalleregister och de kyrkliga minneskorten kunde man få fram en bättre bild av Tholin.
Efter ett husförhör i Götåkra i slutet av november 2006 kom frågan om någon visste något om en Claes Emil Tholin upp. Sture Hjalmarsson berättade vad han visste om Tholin och att stockholmaren Per Österlund varit på besök med anledning av en högskoleuppsats.
De församlade Götåkraborna var intresserade och villiga att medverka till att göra en skrift om byn, då det säker fanns mycket mer att berätta.
Den 19 februari å år kallade Britta Pettersson till ett möte i sitt hem. 32 personer mötte upp, långt fler än förväntat så det blev riktigt trångt. En arbetsgrupp med Sture Hjalmarsson, Birgit Ragnarsson, Sture Persson, Sivert Hagberg och Leif Dahl utsågs.
Man beslöt att arbetet skulle omfatta de båda byarna Götåkra och Tostarp. Båda har haft en hel del med Attorps säteri att göra genom tiderna och det var lagman J A Olivercreutz där som begärde det laga skifte som startade 1835. Detta skifte gällde endast Skatte- och Yttergårdarna och inte Mellom- och Övergårdarna, som då ägdes av Altorp.
De senare gårdarna och Tostarp skiftades förs 1912–1930, då det blivit nya ägare till Attorp.
Arbetsgruppen har jobbat flitigt och träffats var tredje vecka. Man har skaffat kopior på olika handlingar från olika håll och varit runt och pratat med folk. Nu är allt sammanställt och tryckt.
Man bestämde från början att boken skulle omfatta cirka 100 A4-sidor. Den är tryckt i 200 exemplar, vilka redan nästan är slutsålda.
Normalt brukar ett bokprojekt av det här slaget vara ett ekonomiskt risktagande. Men inte i detta fall. Det fanns en grundplåt som täckte tryckningen. Dels samlades det in pengar vid Karin Hellströms begravning eftersom hon var engagerad i projektet då hon gick bort. Dels fanns det pengar i en avsomnad belysningsförening.
Nu är det bildandet av ett byalag för Götåkra och Tostarp som står närmast på tur, och sedan är det inte omöjligt att det blir en uppföljning av boken.
Claes Emil Tholin
Claes Emil Tholin föddes den 22 oktober 1860 i Södra Säms socken. Han dog den 27 juni 1927 i Stockholm. Tholin sattes vid tio års ålder i skräddarlära och var skräddargesäll i Köpenhamn 1880–1890. Han kom därför i kontakt med arbetarrörelsen och blev styrelseledamot i skräddarnas fackförening samt medlem i den politiska "Karl Marx-klubben". Från Köpenhamn kom han till Stockholm, där han arbetade i sitt yrke till 1906 och blev en av de drivande krafterna i den socialdemokratiska rörelsen. Han deltog i samtliga skandinaviska arbetarkongresser från 1888, då den första hölls i Göteborg, till 1920. Han gifte sig 1892 med Mathilda Bryle.