Annons

En samlad kamp för fattiga barn i Kenya

Projektet ”En sten från hjärtat” ska under ett år samla in en och en halv miljon kronor till föräldralösa barn i staden Voi. Till hjälp behöver man hela Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 25 september 2011
Maria Persson och Jan Fritzson är två av eldsjälarna bakom projektet Voi-Ulricehamn.
Maria Persson och Jan Fritzson är två av eldsjälarna bakom projektet Voi-Ulricehamn.Foto: Christel Hofberg
Duplobygget.
Duplobygget.Foto: Christel Hofberg

I ett fönster på Storgatan tornar en mur bygd av duplo upp. Bitar i olika färger med namn, som en symbol för bygget av en farm som nu pågår i den kenyanska staden Voi. Namnen är på de som köpt biten och stödjer arbetet för de barn som förlorat sina föräldrar i aids.

– Vi försöker utmana företagen i kommunen mot varandra. De som ger mest får stå högst upp på muren, berättar Jan Fritzson.

Annons

Pengagåva i stället för present

Hans eget engagemang i Voi började med att han fyllde år och istället för presenter önskade att folk skänkte pengar till projektet.

– Det känns bra att veta att varenda krona som samlas in går direkt till barnen. Vi har inga andra kostnader och alla arbetar helt ideellt, berättar han.

I januari åker Jan tillsammans med Maria Persson och några andra eldsjälar ner till Kenya och ser hur arbetet går där nere.

– Duplobitarna står som symbol för den farm som byggs där nere. Målet är att samla in en och en halv miljon kronor på tre år, säger Maria.

Självförsörjning målet

Syftet med kampanjen är att bygga ett kunskaps- och utvecklingscenter. Målet är att projektet ska bli självförsörjande. Farmen blir även en plats för utbildning i ekologiskt jordbruk, och fortbildning i aktuella ämnen. Via Farmen finns större möjligheter att organisera och utveckla det stödarbetet som bedrivs idag. Visionen är att fler människor ska kunna få Hjälp till Självhjälp.

Internationella kvällar

För att få in en och en halv miljon krävs mer än att sälja duplobitar. Arbetet med att planera höstens aktiviteter är i full gång. På Bogesundsskolan har man haft internationella kvällar som dragit in stora summor och så hoppas man få med sig invånarna så väl som företagen.

– Vi vill ha en Ulricehamnsprägel på det här arbetet. Det känns bra förstaden att kunna göra skillnad, säger Jan.

Annons

Möjlighet till trygghet

Just nu omfattas 40 barn och deras familjer av projektet. Gemensamt för alla barnen är att de förlorat sina föräldrar i aids och bor hos anhöriga.

– Vi vill ge dem en möjlighet att växa upp i en trygg familj, gå i skolan och ha tillgång till mediciner och sjukvård, säger Maria.

Verksamheten samordnas i Sverige genom en styrgrupp som utsetts av Ulricehamns församling och EFS Brunnsnäskyrkan. Under årens lopp har många i Ulricehamn blivit engagerade i arbetet.Idag är inte bara kyrkan engagerad i projektet, utan även flera skolor, föreningar och många privatpersoner. Dessutom är det flera företag som sponsrar arbetet.Tanken är att farmen ska bli ett kunskaps- och utvecklingscenter som bidrar till att göra programmet självförsörjande.

Christel Hofberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons