Annons

Elever lär matte genom att lära ut till andra

Genom att lära sig matematik förstår man även andra komplexa sammanhang. Stenbocksskolan i Ulricehamn är först i Sjuhärad i projektet Mathivation. I går testade några av eleverna sina pedagogiska förmågor på företagsledare i Ulricehamn.
Ulricehamn • Publicerad 17 maj 2018
Hanna Mårdh, Melvin Kjellen, Erik Ståhl, Rebecka Jiremyr, Hanna Wide och Viggo Jungemark stod för undervisningen inför de inbjudna företagsledarna.
Hanna Mårdh, Melvin Kjellen, Erik Ståhl, Rebecka Jiremyr, Hanna Wide och Viggo Jungemark stod för undervisningen inför de inbjudna företagsledarna.Foto: Anne Engström

Namnet Mathivation är en kombination av orden mathematics (matematik) och motivation. Ulricehamns kommun har avtalat om ett fyraårigt projekt med Västsvenska handelskammaren där tio lokala företag står för finansieringen, men på sikt ska Mathivation bli en del av kommunens egen skolverksamhet. De deltagande eleverna får dels matematikundervisning bland annat på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, dels själva undervisa yngre elever.

Intresset har varit stort.

Annons

– Vi har kört två fulla bussar till Chalmers för att delta i lektioner och även haft en matematikhelg med fyra av ungdomarna, säger Anton Thynell som ansvarar för Mathivation på handelskammaren tillsammans med projektledaren Amad Raja.

I går lotsade fem elever på Stenbocksskolan företagsledare och några kommunala tjänstemän genom potenser och ekvationer med hjälp av gymnasieeleven Amanda Mårdh från Växjö, som själv varit med sedan sjuan. Rebecka Jiremyr, Hanna Wide, Viggo Jungemark, Erik Ståhl och Melvin Kjellen i åttan på Stenbocksskolan har varit med sedan förra läsåret och redan haft lektioner med femmor, sexor och sjuor.

– Jag har inte alltid gillat matte, men med Mathivation blev jag intresserad, säger Hanna Wide.

Hon och Viggo Jungemark planerar att plugga språk, men tror att de har nytta av Mathivation ändå. Rebecka Jiremyr är matteintresserad och mer inne på att plugga teknik.

Erik Ståhl och Melvin Kjellen har alltid varit matteintresserade, men får ny motivation av Mathivation.

– Jag har alltid tyckt om att lära ut, säger Melvin Kjellen.

– Det vi gör på lektionerna kan jag redan, men att få lära ut matte gör det intressantare, säger Erik Ståhl.

Viggo Jungemark, Hanna Wide och Rebecka Jiremyr står redo att hjälpa Per Ingloff, Pernilla Werneröd, Amanda Qvarfordt, Marika Hållander och Albertina Bohlin med problemlösningen.
Viggo Jungemark, Hanna Wide och Rebecka Jiremyr står redo att hjälpa Per Ingloff, Pernilla Werneröd, Amanda Qvarfordt, Marika Hållander och Albertina Bohlin med problemlösningen.Foto: Anne Engström

Personer från näringslivet och kommunala tjänstemän i Ulricehamn kämpade med att minnas gamla skolkunskaper, men fick god hjälp av eleverna.

Viggo Jungemark och Hanna Wide är beredda att assistera Gülsen Özdenkos, Daniel Gustafsson, Ove Lillestöl, Elisabeth Johansson, Charlotte H Svensson, Anneli Olausson och Claes Hämberg med problemlösningen.
Viggo Jungemark och Hanna Wide är beredda att assistera Gülsen Özdenkos, Daniel Gustafsson, Ove Lillestöl, Elisabeth Johansson, Charlotte H Svensson, Anneli Olausson och Claes Hämberg med problemlösningen.Foto: Anne Engström

Ulricehamns kommuns medverkan i Mathivation är inititerad av Per Ingloff. Han kom i kontakt med programmet för fem–sex år sedan på en handelskammardag. Just då var tiden inte rätt, men så fick han kontakt med en engagerad lärare – Eva Rönnestad som nu är kontaktperson för eleverna i Mathivation.

– Som företagare har jag delvis egoistiska skäl att driva detta, säger Per Ingloff. Företagen ser ett stort rekryteringsbehov framöver. Ulricehamn har ingen utbildningstradition och om man lyfter matten lyfter man andra ämnen. Om de här eleverna går vidare till högre utbildning så är de mer benägna att komma hem till Ulricehamn och jobba än utifrån kommande.

Annons

Per Ingloff och Eva Rönnestad uppvaktade Gülsen Özdenkos.

– De hade förberett sig väl, men efter bara några minuter sade jag att de inte behövde övertyga mig som är mattelärare från början. Om man utvecklas i matte utvecklas den kognitiva förmågan. Man lär sig att se samband och blir bra även i andra ämnen. En framgångsrik utbildning leder till bra jobb.

Melvin Kjellen går igenom en lösningsprincip.
Melvin Kjellen går igenom en lösningsprincip.Foto: Anne Engström
Erik Ståhl lotsar deltagarna genom lösningen.
Erik Ståhl lotsar deltagarna genom lösningen.Foto: Anne Engström
De fem eleverna längst fram med deltagarna i övningen har ställt upp för handelskammarens gruppfoto.
De fem eleverna längst fram med deltagarna i övningen har ställt upp för handelskammarens gruppfoto.Foto: Anne Engström
Hur mycket av kunskaperna från skolan sitter kvar?
Hur mycket av kunskaperna från skolan sitter kvar?Foto: Anne Engström
Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons