Byborna hjälper branddrabbade

När chocken efter branden som totalförstörde familjen Hagvalls hus i Götåkra lagt sig, bestämde byn sig för att hjälpa de drabbade.
Ulricehamn • Publicerad 6 mars 2010

I dag överlämnas en uppmuntrande gåva.

Sture Persson bor i grannbyn Tostarp och är nära vän till Inger Hagvall vars son Tony räddades till livet av hunden Plexus när deras hus började brinna i måndags.

- Jag hade besök och vi såg utryckningsfordonen komma i full fart från Ulricehamn. Senare ringde en granne och sa att det brann i Götåkra.

Det var familjen Hagvalls tegelvilla. Tony Hagvall berättade i BT i onsdags hur han räddades av hunden Plexus som buffade på honom och väckte honom. De tog sig ur det brinnande huset genom att hoppa från balkongen.

- När jag åkte dit för att titta, gjorde det ont här, säger Sture Persson och tar sig för bröstet. Men att pojken och hunden var räddade, det kändes skönt.

Det är inte för intet som hunden kallas människans bästa vän. Sture Perssons golden retriever Cindy skulle gjort detsamma, tror han.

- Hon är vaksam. Om hon skäller, så beror det på att hon håller koll på något utanför huset.

Sture Persson började fundera på om han kunde göra något för att hjälpa familjen.

- Jag har allt. De har ingenting nu och jag vet att de älskade sitt hus och hem.

Därför tog han initiativ till en insamling till familjen Hagvall som ska överlämnas i dag. Han har personligen åkt runt i byn och frågat borna om de vill bidra och en av dem tipsade BT om det behjärtansvärda engagemanget.

- Responsen har varit väldigt bra och de tycker att det var ett väldigt bra initiativ. De har gett från hundra kronor och uppåt. Eller vänd på det, förresten. Från tusen kronor och nedåt!

Gåvan räcker inte till en nystart men Sture Persson vill att den ska ses som en uppmuntran.

- Jag hoppas att de kan använda den till det nödvändigaste. Kläder, husgeråd och sängkläder. ?

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.