Äldre nöjda med vården

De gamla i Ulricehamns kommun är överlag nöjda med den vård de får. Det framgår av den brukarenkät som gjorts under senare delen av fjolåret.
Ulricehamn • Publicerad 21 januari 2008

Visserligen uppvisas en marginell försämring jämfört med samma undersökning 2005, men ändå klart godkänt. På frågan om de är nöjda med hjälpen som helhet blir betyget 5,2 på en sexgradig skala.

Under hösten har en enkät sänds ut till samtliga brukare inom äldrevården. Brukare är de som får olika typer av hjälp, som till exempel hemtjänst, sjukhjälp och så vidare. De som enbart har trygghetslarm eller får mat hemlevererad var dock inte med i undersökningen.

Totalt sändes 659 enkäter ut och av de tillfrågade svarade 398, vilket motsvarar drygt 60 procent. Utredarna är själva lite självkritiska. Man menar att flera av frågorna borde ha haft ett förtydligande om vad som menas med kontaktperson, individuell planering och liknande. De många nejsvaren tyder på detta.

På frågan om man erbjudits individuell planering av de insatser man har beviljats svarar en fjärdedel nej och drygt hälften ja. Och när det handlar om ifall man någon gång klagat på den hjälp man fått svarar 80 procent nej och 15 procent ja.

Allra nöjdast är de gamla enligt årets enkät med hur personal respekterar dem. Betyget blir 5,4 på den sexgradiga skalan. Och när det gäller hur personalen intresserar och engagerar sig blir det 5,2. 5,3 blir betyget på hur lätt det är att få kontakt med sin sjuksköterska, men bara 4,4 när det gäller att få kontakt med arbetsterapeut eller sjukgymnast. Sämre betyg blir det bara på frågan om man är nöjd med hur kommunen åtgärdat klagomål. Här blir det 4,2.

– Jag är givetvis glad över det goda betyget överlag. Vi har ju haft det tufft med besparingar men har ändå lyckats hålla servicen hög , säger Lars Borg (fp), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Han tror dock att de höga betygen beror på att de flesta som svarat är så gamla att de tillhör den generation som är nöjda med vad de får. Men i princip motsvarar det nog ändå verkligheten.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.