Nyheter

Ville spränga "Fed"-hus i New York

En bangladeshisk medborgare har gripits i USA, misstänkt för att ha planerat ett stort bombdåd mot centralbanken Federal Reserve, "Fed", i New York.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2012

Mannen utgjorde dock aldrig någon fara för allmänheten, då bomben var en attrapp.

Den 21-årige Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis greps på onsdagen på Manhattan sedan han försökt detonera vad han trodde var en riktig, 453 kilo tung, bomb vid USA:s centralbank Federal Reserves byggnad.

Nafis utgjorde dock aldrig någon fara för allmänheten. Bomben var i själva verket bara en attrapp som Nafis fått av personer han trodde var hans allierade, men som i själva verket arbetade för FBI.

Nafis kom till USA i januari i år i syfte att utföra en terrorattack på amerikanskt territorium, enligt den federala åklagarmyndigheten i Brooklyn. Han ska ha försökt rekrytera andra individer för att forma en terrorcell i USA, men en av dem han försökte rekrytera var FBI:s källa.

Nafis står nu anklagad för försök till användning av massförstörelsevapen samt försök att bistå al-Qaida. Enligt utredningen övervägde Nafis flera olika mål för sin attack i staden, däribland New York-börsen. FBI-medarbetarna hjälpte honom planera dådet, och åkte tillsammans med honom och bomben i en skåpbil till Feds byggnad, där Nafis greps.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.