Varnar för dödliga köer på Mount Everest
Totalt 373 utländska klättrare har i år fått tillstånd av nepalesiska myndigheter att bestiga Everest från sydsidan i Nepal. Eftersom samtliga går upp med minst en nepalesisk bergsguide innebär det att mer än 750 personer kommer att ge sig upp mot den 8 848 meter höga toppen de närmaste veckorna.
””
Och redan har berget krävt nya offer. En schweizisk klättrade omkom tidigare i veckan, och nu har också en nepales dött, sannolikt av hjärtattack, vid baslägret. Den 85-årige mannen försökte slå en 80-årig japan som den äldste hittills på toppen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Vädret avgörande
De senaste tio åren har antalet klättrare som försökt sig på att nå toppen av Everest ökat stadigt. Och i takt med att antalet klättrare växer, växer också oron för att rusningen till berget ska äventyra säkerheten. Och hur säkra, eller osäkra, årets klättringar blir beror på hur många dagar som vädret tillåter toppförsök. Normalt är det mellan 6 och 16 dagar varje år som tillåter klättring.
"Det bästa scenariot för 2017 är att vi får många dagar med gynnsamt väder så att trängseln kan spridas ut. Om det blir som 2012 med fyra eller till och med sex (dagar) kan vi förvänta oss rekordmånga dödsfall och köldskador" skriver klättraren Alan Arnette på sin blogg.
Viktig inkomst
Men Ang Tsering Sherpa, ordförande för Nepals klättringsförbund, försöker tona ner riskerna och säger att man tagit lärdom från problem som varit tidigare år.
””
Risken med köer på berget är att klättrare får slut på syre eller drabbas av köldskador. Förra året omkom fem personer på Mount Everest medan 443 lyckades ta sig upp till toppen från Nepalsidan och närmare 200 tog den norra vägen i Tibet till toppen.
Inkomsterna från bergsklättringen är viktiga för det fattiga Nepal. Enbart klättringsavgifterna från utländska bestigare, cirka 105 000 kronor per person, inbringar i år närmare 40 miljoner kronor. Därutöver tillkommer de pengar som klättrarna spenderar på bergsguider, transporter, hotell och annat.
Oerfarna klättrare
Äventyraren Robin Trygg, som besteg Mount Everest 2011, säger att trängseln på berget är farligast för oerfarna klättrare. Och de kan vara ganska många.
””
Enligt Washington Post föreslog Nepals regering 2015 att man skulle införa restriktioner för vilka som får ta sig upp på berget. Bland annat föreslogs kunskapskrav och en undre åldersgräns på 18 år och en övre på 75 år. Men ännu har inga beslut fattats.
””
TT