Annons
Nyheter

Världens äldsta ledare - och de som lämnat

Mahathir Mohamad slog nyligen två flugor i en smäll - han valdes till Malaysias premiärminister och kan dessutom skryta med att vara världens äldsta regeringschef. Men 92-åringen är inte ensam om att ha suttit vid makten på ålderns höst. Mahathir Mohamad, 92, Malaysia(TT)
Publicerad 12 maj 2018

Mahathir Mohamad, 92, Malaysia

Mahathir Mohamad har lyxen att kunna stödja sig mot en livserfarenhet som ackumulerats under drygt nio årtionden, men har också ett förflutet som premiärminister under 1981-2003.

Annons

Den nygamla ledaren kan dock bli kortvarig - han har lovat den fängslade oppositionsledaren Anwar Ibrahim att så småningom lämna över makten till honom när han benådats från straffet han avtjänar för homosexualitet och maktmissbruk.

Beji Caid Essebsi, 91, Tunisien

Tunisiens president är inte mycket yngre än Mahathir Mohamad - bara ett år skiljer dem i ålder. Beji Caid Essebsi tillträdde som president 2014.

Han har tidigare tjänat som utrikesminister 1981-1986 och premiärminister efter revolutionen 2011, skriver australiska SBS News.

Tunisien betraktas allmänt vara det land som gått mest i demokratisk riktning efter upproret som skakade arabvärlden.

Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah, 88, Kuwait

Kuwaits emir värmde upp genom att vara landets utrikesminister i 40 år, därefter premiärminister. 88-åringen verkar ha smak för stora flygplan - under ett besök till USA ska president Donald Trump ha klagat på att emirens flygplan var större än presidentplanet Air Force One.

Paul Biya, 85, Kamerun

Kameruns president är en av Afrikas längst regerande ledare med 35 år vid makten. Paul Biya har bland annat kritiserats för sina långa semesterresor till Schweiz, enligt SBS News.

Robert Mugabe, 94, Zimbabwe

Annons

Zimbabwes tidigare president styrde landet med järnhand i 37 år från segern i självständighetskriget till dess att han var 93 år. Militären ingrep för att avsätta Mugabe efter interna strider i maktpartiet Zanu-PF om vem som skulle ersätta honom.

Fidel och Raúl Castro, Kuba

Kubas revolutionsledare och senare diktator Fidel Castro tog makten 1959 efter ett treårigt gerillakrig, och behöll den fram till 2008 när han lämnade över stafettpinnen till sin bror Raúl, 86, som var president fram till april i år då den 57-årige Miguel Diaz-Canel tog över.

Fidel Castro var 82 år när han avgick, och 90 när han avled i slutet av 2016. Raúl Castro lever fortfarande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons