Nyheter

Val i sex delstater i Nigeria görs om

Lokalvalen i sex av Nigerias delstater ska göras om eftersom våldsamheter och andra störningar ledde till att valet inte kunde genomföras i vissa områden, meddelar valkommissionen. De nya valen ska hållas den 23 mars i delstaterna Kano, Sokoto, Bauchi, Adamawa, Benue och Plateau.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Lokalvalen i sex av Nigerias delstater ska göras om eftersom våldsamheter och andra störningar ledde till att valet inte kunde genomföras i vissa områden, meddelar valkommissionen. De nya valen ska hållas den 23 mars i delstaterna Kano, Sokoto, Bauchi, Adamawa, Benue och Plateau.

Lördagens val omfattade guvernörer i 29 av landets 36 delstater, samtliga delstatsparlament samt de administrativa råden i den federala huvudstadsregionen Abuja. Delstatsguvernörer i Nigeria innehar viktiga poster med ansvar för nyckelområden som utbildning och hälso- och sjukvård.

Enligt det valresultat som presenterades på tisdagen har president Muhammadu Buharis parti APC segrat i elva delstater, medan det största oppositionspartiet PDP har segrat i nio.

Valobservatörer har kritiserat genomförandet av lördagens guvernörsval, och även riktat kritik mot president- och parlamentsvalen som hölls i slutet av februari. EU konstaterade i måndags att det fanns systematiska brister och problem med säkerheten i samband med i valen i februari.

Nigeria är Afrikas folkrikaste stat, med 180 miljoner invånare.

TT