Nyheter

Tvivel kring gripande av smugglare

Italien säger sig ha gripit en av de största smugglarna av flyktingar över Medelhavet. Men det är fel person som har gripits, hävdar den svensk-eritreanske journalisten Meron Estefanos.(TT)
Publicerad 8 juni 2016

Italienska myndigheter uppger att en ökänd människosmugglare, en 35-årig eritreansk man, "Generalen" kallad, har gripits i Sudan och utlämnats till Italien. Han är en av de största människosmugglarna längs rutten från Afrika söder om Sahara via Libyen till Italien enligt den italienska polisen.

Men det är fel person som har gripits. Det uppger journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos som förra året intervjuade 35-åringen på telefon.

Hade samma namn

Hon har under dagen haft kontakt med flera personer som samstämmigt säger att den person som visas upp på en video av italienska myndigheter inte är 35-åringen, utan en 28-årig eritrean med samma första namn.

””

Hon säger sig vara helt säker på att fel person har gripits.

””

Mycket brutal

Den man som kallas "Generalen" ska ha dragit in stora summor - en resa för en person kan kosta 50 000 kronor - på att frakta människor på överfulla, livsfarliga fartyg. Han påstås också vara mycket brutal.

””

Italiens inrikesminister Angelino Alfano hyllar gripandet av "generalen" som en "utomordentlig framgång" i kampen för att stoppa "dödens handelsresande", rapporterar AFP.

"Generalen" anklagas bland annat för att ha fyllt flyktingbåten som kapsejsade utanför Lampedusa 2013, då minst 360 människor dog.

TT